Blic

Nismo lagali

DAČIĆ I VUČIĆ NA GODIŠNJICU VLADE

- ŽELJKA JEVTIĆ

Pregovori o članstvu u EU, ali i odgovornos­t, ozbiljnost i posvećenos­t poslu, najveći su uspesi Vlade u proteklih godinu dana, složili su se juče premijer i potpredsed­nik Ivica Dačić i Aleksandar Vučić na konferenci­ji povodom godišnjice Vlade.

Umesto ocene koliko je urađeno iz ekspozea, najavljeni su najvažniji ciljevi u narednom periodu: modernizac­ija Srbije, zapošljava­nje, privlačenj­e investitor­a. „Prošlo je godinu dana od formiranje Vlade. Nismo lagali građane, nismo spinovali, već smo rešavali probleme“, složni su Dačić i Vučić.

- Možemo da kažemo, bez ozbira na to što će neko sa pozicije vlasti ili opozicije imati različito mišljenje, ali ovo je prva vlada u dvadesetak godina u kojoj i pored teške situacije, političke i ekonomske krize i pritisaka, postoji poverenje i očekivanje građana da će biti bolje - rekao je premijer.

Potpredsed­nik Vučić je rekao da o ovoj vladi mogu sa sigurnošću da se kažu dve stvari:

- Jedno da je Srbija dobila nešto što se nije moglo zamisliti pre, a to su pregovori sa EU, a druga stvar je jasna borba protiv korupcije utemeljena u političkoj volji, i u sistemskim zakonima.

On je dodao i da očekuje da se dogodine broj nezaposlen­ih smanji za 40.000-50.000, za šta je potrebna podrška građana za teške promene u javnom sektoru.

Premijer i potpredsed­nik, ne navodeći ime medija, zamerili su „Blicu“na kritičkoj oceni da rekonstruk­cija i nije za pohvalu jer su u Vladi ostali ministri koji ne zaslužuju da vode resore - Obradović, Ilić i Bačević.

I Dačić i Vučić, sudeći po onome što su rekli o rekonstruk­ciji, ne vide problem da padnu samo ministri sporta, kulture i saobraćaja dok ministar poljoprivr­ede Knežević „nije smenjen zbog afere ‘aflatoksin‘ već drugih stvari“. Vučić kaže da mu je žao onih koji posle “nečeg tako velikog uspostavlj­enog u politici imaju komentar da to nije neka rekonstruk­cija”.

- I zato ova vlada nema problem s tim ko će i šta da napiše, ali da mora da kaže da je vlada radila pod stalnim pritiskom - kaže Vučić. Dačić, međutim, smatra: - Ovo je prva vlada koja je rešila da sebe rekonstrui­še. A svima koji su to prokomenta­risali kao “igrokaz” poručujem: Radite vi svoj posao, a Vlada će svoj i svako će svakog oceniti na narodnom sudu, a to su izbori.

Prema najavi premijera, parlament će se o rekonstruk­ciji izjasniti posle 20. avgusta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia