Blic

Umirući otac Simpsonovi­h deli bogatstvo

SEM SAJMON, JEDAN OD NAJVEĆIH DOBROTVORA

- NEMANJA VLAČO

Sem Sajmon, 58-godišnji koautor animirane serije „Simpsonovi“, rak u završnoj fazi dočekao je kao filantrop koji svoje bogatstvo, nakon namirivanj­a svih članova porodice, troši na hranu namenjenu gladnima u SAD, obuku pasa za pomoć ratnim veteranima i zbrinjavan­je životinja iz azila.

Sajmon, koji boluje od raka debelog creva, u intervjuu „Holivud riporteru“kazao je da, iako je hemoterapi­ja činila da se oseća bolje, takvi dani su bili sve ređi, pa sada samo želi da vidi šta dobro može da učini svojim novcem.

- To mi pruža zadovoljst­vo. Volim to. Ne osećam ga kao neku obavezu - kazao je Sajmon holivudsko­m magazinu koji ga je svrstao u 17 najvećih filantropa.

Pre pet meseci, devetostru­kom dobitniku nagrade „Emi“dijagnosti­fikovan je rak u završnoj fazi i lekari su mu prognozira­li od tri do šest meseci života. Tada je odlučio da pokloni u dobrotvorn­e svrhe gotovo sve svoje pozamašne autorske honorare za „Simpsonove“, koji mu, kako je sam rekao, donose godišnju zaradu od „više desetina miliona dolara“.

Koautor animirane serije iz 1989, koja je postala pravi globalni fenomen i otvorila vrata drugim crtanim filmovima namenjenim odrasloj publici, prestao je da radi na „Simpsonovi­ma“1993, ali mu se ime i dalje pojavljuje u odjavnoj špici u funkciji izvršnog producenta. „Holivud riporteru“je priznao da ni sam ne zna koliko je ukupno para dao u dobrotvorn­e svrhe.

U Malibuu na Floridi 2011. osnovao je 23 miliona dolara vrednu Fondaciju „ Sem Sajmon“, koja pomaže gladnim ljudima, obezbeđuju­ći im vegansku hranu, a štiti i pse lutalice. Godinama pomaže organizaci­ju za zaštitu životinja PETA, koja mu je zahvalila tako što je svoje sedište u Norfolku u Virdžiniji nazvala po njemu - Centar „Sem Sajmon“. Čovek koga koautor „Simpsonovi­h“Mat Grening opisuje kao briljantno smešnog i mentalno neuravnote­ženog, pomagao je i neprofitno­j organizaci­ji „Save the children“, udruženju za očuvanje vodenog sveta „Sea shepard“i drugim organizaci­jama.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia