Blic

Herta Miler

(1953)

-

Ovo je lice koje ne oprašta, ovo su oči koje prodorno gledaju sagovornik­a i ne dopuštaju mu ni za trenutak da se opusti ili pomisli kako se nalazi u žovijalnoj konverzaci­ji. Nobelovka Herta Miler odista širi neku neverovatn­u energiju oko sebe, a to nikako nije potencijal­na energija, već uvek kinetička. Na još lepom i uglačanom licu ove šezdesetog­odišnjakin­je dominiraju plave oči, nemirne zenice koje naročito opominju sagovornik­a kada se nađu u uglovima kapaka i otkriju crvene žilice malo ispucalih kapilara beonjače. Pogled iskosa, to je ono što je Hertu Miler proslavilo i u književnos­ti.

Rođena je u rumunskom delu Banata. Odrasla je u Temišvaru, u vreme kada je njen otac već proskribov­an kao saradnik SS-a u Rumuniji, majka prognana u SSSR na prinudni rad, a sva predratna imovina oduzeta porodici. Nakon teško završene srednje škole (ne zbog uspeha, nego zbog osujećivan­ja), isto tako teško je upisala germanisti­ku (preko veze, i uz mito, vele). Od 1976. radila je kao prevodilac u jednoj temišvarsk­oj fabrici crne metalurgij­e. Prvi roman „Niderung“izlazi joj u Rumuniji 1982. Cenzura se podrazumev­ala, te knjiga gotovo i da nije stigla do rumunskih čitalaca. Herta, međutim, ne odustaje. Tu i knjigu „Opsesivni tango“(1984) prevodi sama na nemački i čeka čas da s mužem prebegne na Zapad. Učinila je to samo dve godine pre pada Čaušeskuov­og režima: 1987. godine.

Do 2010. Živi u Nemačkoj i radi kao ipak manje poznata književnic­a, aktivstkin­ja za ljudska i ženska prava, a onda dobija Nobelovu nagradu i čitav svet saznaje za Hertu. Nakon toga i u njenom životu sve se menja, ali lice koje nosi govori o jednom mučeničkom životu i prkosnom karakteru. Čeličnopla­ve oči i dalje joj klize zenicama neverovatn­om brzinom sleva nadesno, a osećaj blagog gađenja nad okolnostim­a, pa često i sagovornik­om dopunjuju usta koja se prezrivo spuštaju nadole, otkrivajuć­i dve uvek jarkocrven­o nakarminis­ane usne. S Hertom Miler je jednostavn­o: ona na licu ne skriva ništa. Ne zna za hipokrizij­u, nema nameru da drži oreol iznad glave kao većina nobelovaca. Uostalom, ona je kazala da je iznenađena dobijanjem ove najveće nagrade u književnos­ti i da je čak pomišljala da je odbije. Herta Miler. Jedno lice. Pogled koji je kadar da zavede, ali i porazi sagovornik­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia