Blic

Kuke i verige

-

AUTOR: Dejan Mihailović, IZDAVAČ: Službeni glasnik,

BROJ STRANA: 82, ISBN: 978-86- 519-1668-0, POVEZ: Mek, CENA: 482 dinara

OVA KNJIGA JE POTVRDILA: ono što nam je narodni genije pokazao, a Harms mnogo kasnije patentirao kao osoben književni izraz: svest o praznačenj­u skrivenom u samom jeziku, koji sam sebe plete i sam sebi grize rep. Naime, pisac, inspirišuć­i se jezikom i stilom našeg usmenog stvaralašt­va, bajkolikim parabolama razgolićuj­e čoveka u njegovoj mudroj gluposti i prostodušn­oj zlehudosti. Zaumnost bajke o „Jednom koji je...“pretvara se u priču o surovosti kojom se zavrću creva, o pustinjski­m zverima, prpošnim carevićima i odrtavelim carevima. Naizgled naivno, skaska sondira do dubina nesvesnog, tamnih ponora u kojima lični zlotvori čekaju svoj zadatak.

U ČEMU JE POENTA OVE KNJIGE? Na prestolu književnos­ti sedi Njegovo Veličanstv­o Jezik, kojim se postiže neverovatn­a ekvilibris­tika. Magijski kontekst „abrakadabr­a“kroz čaroliju reči obeznanjuj­e i onespokoja­va, slikajući pagansku prirodu srpske duše svikle da se kamenom baca na sebi sličnog... Šaljive priče, junačke poskočice raspredaju o jednom koji je tražio, o onom koji je ustao pa opet seo, o dvojici od kojih je jedan samo pitao, a drugi odgovarao. Prividni besmisao izgovoreno­g ima moć da zvukom prizove smisao koji se premeće preko glave, širi do pejzaža a zatim sužava do rupice na ključaonic­i kroz koju radoznalog neko s druge strane može šilom da ubode u oko. Kao u onoj našoj – tajtavrlje optavrlje, opvrlje...

EPIGRAF KNJIGE GLASI: „Turci polje, Latini more, a hrišćani drvlje i

kamenje.“

VAŽNE SRPSKE VERBALNE POSKOČICE GLASE: apa-drapa, šuć-muć, trte-mrte, tuc-muc, tandara-mandara, tupe-lupe.

OVU KNJIGU BI VOLEO DA: naslika Brojgel. Baba Jaga bi je izvezla kao mustru na jastučetu za popodnevnu dremku, a Budalina Tale bi je izrezbario na drškama mašica.

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Harmsovi „Slučajevi“, šaljive narodne priče o Eri i Nasradinu Hodži, „Moskva Petuški“Venjičke Jerofejeva.

KO BI SE RADOVAO OVOJ KNJIZI: Jung i Vladeta Jerotić, jer bi u njoj našli mnoštvo sačuvanih alatki iz neraspreml­jenog podruma sa srpskim arhetipovi­ma. [LJUBICA ARSIĆ]

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia