Kuke i verige

Blic - - Knjiga -

AUTOR: Dejan Mihailović, IZDAVAČ: Službeni glasnik,

BROJ STRANA: 82, ISBN: 978-86- 519-1668-0, POVEZ: Mek, CENA: 482 dinara

OVA KNJIGA JE POTVRDILA: ono što nam je narodni genije pokazao, a Harms mnogo kasnije patentirao kao osoben književni izraz: svest o praznačenju skrivenom u samom jeziku, koji sam sebe plete i sam sebi grize rep. Naime, pisac, inspirišući se jezikom i stilom našeg usmenog stvaralaštva, bajkolikim parabolama razgolićuje čoveka u njegovoj mudroj gluposti i prostodušnoj zlehudosti. Zaumnost bajke o „Jednom koji je...“pretvara se u priču o surovosti kojom se zavrću creva, o pustinjskim zverima, prpošnim carevićima i odrtavelim carevima. Naizgled naivno, skaska sondira do dubina nesvesnog, tamnih ponora u kojima lični zlotvori čekaju svoj zadatak.

U ČEMU JE POENTA OVE KNJIGE? Na prestolu književnosti sedi Njegovo Veličanstvo Jezik, kojim se postiže neverovatna ekvilibristika. Magijski kontekst „abrakadabra“kroz čaroliju reči obeznanjuje i onespokojava, slikajući pagansku prirodu srpske duše svikle da se kamenom baca na sebi sličnog... Šaljive priče, junačke poskočice raspredaju o jednom koji je tražio, o onom koji je ustao pa opet seo, o dvojici od kojih je jedan samo pitao, a drugi odgovarao. Prividni besmisao izgovorenog ima moć da zvukom prizove smisao koji se premeće preko glave, širi do pejzaža a zatim sužava do rupice na ključaonici kroz koju radoznalog neko s druge strane može šilom da ubode u oko. Kao u onoj našoj – tajtavrlje optavrlje, opvrlje...

EPIGRAF KNJIGE GLASI: „Turci polje, Latini more, a hrišćani drvlje i

kamenje.“

VAŽNE SRPSKE VERBALNE POSKOČICE GLASE: apa-drapa, šuć-muć, trte-mrte, tuc-muc, tandara-mandara, tupe-lupe.

OVU KNJIGU BI VOLEO DA: naslika Brojgel. Baba Jaga bi je izvezla kao mustru na jastučetu za popodnevnu dremku, a Budalina Tale bi je izrezbario na drškama mašica.

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE: Harmsovi „Slučajevi“, šaljive narodne priče o Eri i Nasradinu Hodži, „Moskva Petuški“Venjičke Jerofejeva.

KO BI SE RADOVAO OVOJ KNJIZI: Jung i Vladeta Jerotić, jer bi u njoj našli mnoštvo sačuvanih alatki iz neraspremljenog podruma sa srpskim arhetipovima. [LJUBICA ARSIĆ]

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.