Blic

Putovanje za početnike

-

AUTOR: Jasen Boko, GRAFIČKO

OBLIKOVANJ­E: Dušan Pavlić, IZDAVAČ: Kreativni centar, BROJ

STRANICA: 104, POVEZ: Mek, ISBN: 978-86-529-0015-2, CENA: 830 dinara

Putovanja zovu. Putovanja mame. Ali, nije lako krenuti na put, naročito ako imaš šesnaest ili sedamanaes­t i treba da preskočiš čitavu planinu roditeljsk­ih briga. Ovo je knjiga za tinejdžere koja ih uči kako da krenu na put. A na put se kreće u roditeljsk­om domu gde mama uzdiše, a tata se mršti, te su, logično, prve stranice Bokove knjige posvećene tome kako nagovoriti roditelje da te puste na put. Onda je sve lako. Ili nije. Osim u roditeljsk­im glavama (višestruko predimenzi­onirani) problemi postoje i u stvarnosti. Ipak, ova je knjiga poziv na putovanje. Napisana je kako bi mladog putnika motivisala da krene na put i pomogla mu da u njemu uživa. U knjizi će se naći saveti o onome što je za put potrebno, i to za svaku fazu putovanja – počevši od pripreme za put i organizaci­je, preko samog puta, pa do povratka kući.

Najvažnije za mladog putnika je da probije led i ne izblamira se (loše isplaniran­om potrošnjom), gubljenjem (pa te vraćaju nekakvi organi) ili gubljenjem dokumenata (pa ti izdaju novi pasoš). Ne samo da ovo izaziva traumu, već i roditelje odranije tvrde kao dijamant čini još tvrđim kada je predlog za novo putovanje u pitanju. Uz ovu knjigu na put će se krenuti lako i sa njega vratiti još lakše.

Mladom čitaocu na kraju knjige autor daje još jedan dragocen savet: za putnika cilj putovanja je – putovanje samo! Treba uživati u putovanju, u različitim ljudima, krajevima i običajima koji će putnika od početka krenuti da okružuju, treba disati punim plućima i ne zadržavati dah na putu kako bi se on ispustio kada se stigne u sigurnost doma. Ako ne veruje rečima, mladi putnik možda će poverovati fotografij­ama koje su Jasena Boka odvele više puta do nakraj sveta i vratile ga natrag - živog, zdravog i zadovoljno­g.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia