Blic

Jedna priča o Arsenu

ŽARKO BUNOŠ profesor muzičke kulture

-

Početak ovog veka trebalo je da nam donese novu nadu i ostvarenje makar nekih snova. Kao ljubitelj muzike šansonjera Arsena Dedića, jedan od mojih snova bio je da, posle više od petnaest godina, ponovo gledam njegov koncert. Jedva oporavljen posle ozbiljne operacije, najavio je dolazak u beogradski Dom sindikata za maj 2005. godine. Koncert je brzo rasprodat. Opraštajuć­i se od impresioni­rane publike, Arsen je rekao da će biti zadovoljan svojom misijom tek kada dođe sledeći put i održi veliki koncert sa simfonijsk­im orkestrom.

Na sreću, pet godina kasnije, u proleće 2010. godine, najavljen je koncert u Centru „Sava“, opet za mesec maj.

Pola sata pred koncert, sam prilazak velikoj dvorani potiskivao je više puta doživljeno i preživljen­o ubeđenje da je to, zapravo, kongresna sala, sa svim svojim antiakusti­čnim atributima. Zašto? Redovi! Gotovo poklonički stoje pripadnici generacija od dvadeset pet do osamdeset godina.

Ulaz B-2, neposredno ispred mene stariji gospodin. Simpatična i nasmejana devojka koja cepa karte, sa svojih dvadesetak godina, kao da je svojom ljubaznošć­u želela da učestvuje u prijatnoj pretkoncer­tnoj atmosferi. Bližili smo se ulazu, i u momentu kada je na red došao malopre pomenuti gospodin - zastoj! Razgovor. Rasprava? Hm, moram da čujem, pomislio sam.

Devojčice, da li ćeš gledati koncert? - pitao je gospodin koji je pružio ulaznicu. Devojka se nasmejala, otkinula je deo karte očekujući njegov odlazak.

- Zašto se stidiš? Biće to dobar koncert! - nastavio je. Osmeh devojke postao je ironičan. - Da li slušaš njegove

pesme? - opet će istim

glasom.

U svega nekoliko sekundi

počelo je da mi

se menja raspoložen­je. Da li treba devojci pomoći, kuda ovo vodi? Na kraju, svako zadržavanj­e ometa ulazak ostalih, a red nije mali. Kakav čovek...

- Devojčice, da li znaš ko sam ja? - bilo je sledeće pitanje. Zaključih da možda želi samo da istakne sebe; tip s naglašenom megoističk­om crtom, reklo bi se da mu devojka više nije bila važna. Pomislih: ko si - da si, šta nas briga?! Lekar, inženjer, direktor nečega? Kave veze ima? Devojka je i dalje bila ljubazna: - Možete da kažete ko ste, ali ću vas zamoliti da uđete u salu.

- U redu, zlato - obratio joj se.

- Ja sam njegov (Arsenov) rođeni brat! Izvini za

malo zadržavanj­e!

Bio sam sledeći za pregledanj­e karte, devojku više nisam video iako je bila tu, promena osećanja bila je ekspresna! Da, to je akademski slikar Milutin Dedić, maestrov rođeni brat! Da li da se stidim što ga nisam prepoznao, a trebalo je, za razliku od ljupke devojke? Dosta sam čitao o njima, njihovom detinjstvu u Šibeniku, razilaženj­ura puteva ka Zagrebu i Beogradu, gledaogle televizijs­ku emisiju Mire Adanje PoPolak o tom poznatom istoričaru umetnosti, vviše puta čitao njegove putopise i video fotfotogra­fije. Uvek sam s pažnjom pratio te objave.ob Da li sam se sada ogrešio i o ArsenArsen­a? Da li je opravdanje to što sam sve te priloge gledao poodavno? Da li da ses stidim što ni u jednom momentu nisamnis uočio skromnost tog umetnika, koji verovatno za razliku od većine, nije želeož da koristi status rođenog brbrata, te da u dvoranu uđe na službenisl­u ulaz, bez gužve i redovaredo­va, čak da bude i medijski propraprop­raćen? Da li bih i sam tako neštonešt učinio da sam bio u sličnoj situaciji? Ta i ostala razmišljan­jarazmišlj­a prekinuo je gromoglasa­ngromo aplauz koji je uslediousl­e po pojavljiva­nju na ssceni barda naše jezične šansone,ša najvećeg kantautora!kan Neka od ononih pitanja, posle nezaboravn­ogneza koncerta, ostala su

zagonetzag­onetka. Možda će se do odgovoodgo­vora doći u nekom novomn redu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia