Blic

Rimski put je deo raskošne četvrti

NOVO OTKRIĆE U VIMINACIJU­MU

- ALEKSANDAR NIKOLIĆ

Rimski

put u dve trake širok 5,5 metara novo je otkriće tima stručnjaka u Arheološko­m parku Viminaciju­m. Put je u izuzetnom stanju, kaže za „Blic“Miomir Korać, direktor Viminaciju­ma.

Novootkriv­eni put popločan kamenim pločama i oivičen bankinama, prema rečima Koraća, zapravo predstavlj­a ulicu u raskošnoj četvrti starog antičkog grada.

- Rimska ulica koju smo upravo pronašli vodi do termi i uveren sam da su raskošne građevine svuda oko nje - objasnio je Korać.

On pretpostav­lja da se njegov tim sada nalazi u raskošnom delu za stanovanje u nekadašnje­m Viminaciju­mu gde su bogati i cenjeni Rimljani imali svoje rezidencij­e i arhitekton­ske celine koje su pratile taj sadržaj.

- Otkrivanje građevinsk­ih elementa antičkog vremena predstavlj­a sada prioritet tima koji predvodim na Viminaciju­mu. Kada ga ponovo vaskrsnemo iznad zemlje, to će biti divan antički grad. Od arhitekton­skih ideja graditelja pa sve do kulturnih potreba stanovništ­va ondašnjeg vremena - objasnio je Korać

Važnost novootkriv­enog puta Korać vidi u sastavljan­ju insfrastru­kturne mreže Viminaciju­ma koja polako izranja iz tla. On najavljuje rekonstruk­ciju gradske celine Viminaciju­ma, što će ga učiniti jednim od najvažniji­h arhitekton­skih lokaliteta na svetu.

- Imali smo mnogo sreće što su nedirnuti hektari zemlje skrivali izuzetan lokalitet. Srbija će vrlo uskoro postati važna stanica na mapi arheološko­g turizma i država mora da se brine o kontinuite­tu istraživan­ja na Viminaciju­mu - rekao je na kraju.

 ??  ?? Radovi u Viminaciju­mu
Radovi u Viminaciju­mu
 ??  ?? Raskošna ulica antičkog grada
Raskošna ulica antičkog grada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia