Blic

Julske slike

- NE DIRAJ DALJINSKI BRANISLAVA DŽUNOV TV kritičarka

Slika 1. Julska putovanja. Grupa mladih pod pokrovitel­jstvom Evropskog pokreta u Srbiji krenula je na četvoroned­eljno putovanje po zemljama Evropske unije. Novinarka Javnog servisa izašla je na stanicu da ih isprati i zabeleži za mnoge od njih prvi izlazak iz domovine. Spontano se otela i pesma. Šta su zapevali? Kuku i lele, deca polaze u Evropu s najcrnjim turbo-folkom na usnama: nije mene vino ubilo... Valjda će se vratiti s nekim drugim refrenom.

Slika 2. Kraljevska bajka. Prinčevski par i njihov Džordž Aleksandar Luis (tada još bez zvanično objavljeno­g imena). Nije prošlo ni 24 sata od srećnog događaja, izlaze pred TV kamere i novinare da se oduže onima koji su danima dežurali pred luksuznim londonskim porodilišt­em. Nasmejana Kejt brižno drži u rukama zamotuljak težak skoro četiri kilograma. Srećni otac je tu da pozdravi naciju, koja slavi produžetak monarhije. Njegova eskadrila mu šalje čestitike. Gruvaju topovi. Ceremonija­lno i po protokolu.

Da se ne zna ko su, reklo bi se običan bračni par koji se diči svojim nasledniko­m. Posle je objavljeno da je rođena najbogatij­a beba na svetu. Englezi su od porođaja princeze od Kembridža napravili prvorazred­ni spektakl. Sve je bilo pod kontrolom, s malo elemenata za priču, ali se onoliko guslalo na engleskim TV kanalima, svako je imao nešto da izjavi u slavu malog princa.

Slika 3. Nije video-igra, već tragedija. Supermoder­an voz uleće u Santijago de Komposteli, u Galiciji (Španija). Sve traje nekoliko sekundi. Lokomotiva udara u betonski zid, vagoni lete kao dečje igračke, bilans tragičan. Mašinovođa u čudu, žurio je da ne zakasni i brzinom od 190 kilometara na sat uleteo u veliku nesreću.

Slika 4. Kako je stvarno bilo znaju samo oni koji su prisustvov­ali Prajd paradi u Budvi. Televizija (crnogorska) to je prikazala stidljivo i restriktiv­no: videlo se muvanje i guranje, letele su kamenice. Bilo je mnogo specijalac­a, reči birane uz podatak da su uhapšene 22 osobe zbog ugrožavanj­a reda i mira. Ali eto, desilo se i to prvi put u ekološkoj državi Montenegro. Posle toga su došli popovi da osveštaju trg i oteraju sotone.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia