Blic

Ako u sledećem životu budeš leptir

AUTOR Milovan Stanković IZDAVAČ KOV BROJ STRANA 234 ISBN 978-86-7497-222-9 POVEZ Mek CENA 648 dinara

-

OVO JE DRUGI ROMAN: autora koji je nekolikim svojim prethodnim delima izazvao lepu pažnju stručne i šire čitalačke publike. Ovoga puta pred čitaocima je knjiga pisana u formi ispovesti, koja u sebi ima elemente ljubavnog i kriminalis­tičkog romana, s posebnim akcentom na motivu mrtve drage, dok je radnja smeštena u Prag, u neodređeno moderno doba. Nakon kratkog i neočekivan­og susreta glavni junak, vlasnik knjižare, strasno se zaljubljuj­e u devojku Mariju, koja nedugo potom biva ubijena, a on nepravedno optužen za njeno ubistvo.

ŠTA JE PROBLEM OVE KNJIGE? To što je predugačak i prepatetič­an pastiš Sabatovog slavnog romana ,,Tunel”. Nepotrebno i nemotivisa­no podignut ton lirske ispovesti koji je sve vreme prisutan u tekstu, izaziva zamor, dok su bezrazložn­o suzne, oveštale i tugaljive ljubavne fraze koje se premnogo puta ponavljaju, samo pojačale lako uočavanje činjenice, te je rezultat nažalost vrlo daleko od piščevog željenog cilja.

PRVA REČENICA: „Nekada razmišljam da ću ako razbijem časovnik, zaustaviti vreme, a time i osećanja.“

POSLEDNJA REČENICA: „Ljubim te, i evo, sada glasno izgovaram ove reči: Ja, Sančo Pansa, mali i nikakav, zavetujem se da ću pratiti mog viteza Don Kihota, velikog i neustrašiv­og!“

KADA BI OVA KNJIGA IMALA UKUS: bio bi to ukus šećerne table u kojoj se od previše šećera kakao ne može ni osetiti.

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE. Ova knjiga bi želela da nalikuje na spomenut Sabatov „Tunel“, ili „Đavo u telu“Remona Radigea.

PREPORUKA ZA ČITANJE: samo za one koji imaju dovoljno vremena,

a patetika im nije strana. Mladen Vesković

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia