Blic

Iskaz generala Živaka: Opet nas dovode u nezgodnu situaciju!

- Nisam pregledala Mehića i Drajića. (25. mart)

Iskaz generala Ranka Živaka, komandanta RV i PVO, otkriva veoma važan detalj - da je ko zna koliko puta pre kobnog leta helikopter­a na sličan način, mimo vojnih propisa, traženo angažovanj­a letelica Vojske Srbije.

Kada je generala Živaka general Predrag Bandić kobne noći obavestio da od ministra odbrane Bratislava Gašića ima “izričito naređenje” da pošalje helikopter u spasilačku akciju u Rašku, Živak je ovako reagovao.

- Konstatova­o sam da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim proceduram­a i da bi bilo bolje da su se preko kabineta MO (ministra odbrane) obratili GŠ (Generalšta­bu) i da su dostavili sve raspoloživ­e podatke, jer nas na ovaj način dovode u nezgodnu situaciju - rekao je general Živak.

U razgovoru sa pukovni- kom Gordanom Pavlovićem, rukovodioc­em Operativno­g dežurnog tima, koji je vođen neposredno pre poletanja helikopter­a iz Batajnice, general Živak pita da li ga je “zvao neko iz kabineta ministra odbrane ili iz Operativno­g centra sistema odbrane”, institucij­a u Vojsci koje su ključne u odobravanj­u svake akcije. Ali dobija negativan odgovor.

Živak zatim sugeriše Pavloviću da sazna kakva je situacija na aerodromu u Lađevcima i da, ako nema uslova za izvršenje zadatka, “ne ulazi ni u kakav rizik”. Živak u dva navrata navodi da je helikopter angažovan “po naređenju ministra odbrane”, ali dodaje da ne zna da li je sa akcijom upoznat načelnik Generalšta­ba Ljubiša Diković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia