Blic

PAD HELIKOPTER­A Niko ne može da očita crnu kutiju

BEOGRAD Kako načelnik Generalšta­ba Ljubiša Diković i ministar Bratislav Gašić rukovode sistemom odbrane, dovoljno ilustruju dva podatka iz izveštaja o padu helikopter­a 13. marta, kada je poginulo sedmoro ljudi. DIKOVIĆ I GAŠIĆ, NOVI

- MARKO R. PETROVIĆ BILIĆ: ĐENISIJEVI­Ć: BILIĆ: ĐENISIJEVI­Ć: BILIĆ: ĐENISIJEVI­Ć: BILIĆ: ĐENISIJEVI­Ć: BILIĆ: ĐENISIJEVI­Ć: BILIĆ:

Prvi, da u Srbiji ne postoji niko ko može da očita parametre leta srušenog helikopter­a sa SARP uređaja koji je nešto poput crne kutije. I drugi, magnetofon koji je trebalo da snima komunikaci­ju unutar kabine helikopter­a ne radi već četiri godine!

Skinuta traka iz srušenog helikopter­a sa uređaja MS61 je preslušana, ali je onda ustanovlje­no da nije bila u funkciji tokom kobnog leta, jer nije bila premotana i bila je prekinuta. Tako se neće saznati šta su piloti i lekari u kabini pričali tokom leta i neposredno pre tragedije.

- Nakon nastavljan­ja trake, premotovan­ja i preslušava­nja, konstatova­no je da je na njoj poslednji zapis iz 2011. godine, načinjen tokom letova s ukrajinski­m instruktor­om letenja - piše u izveštaju vojne komisije.

A još drastičnij­i slučaj je o uređaju koji se stručno zove SARPP-12 D1M. On služi da bi zabeležio podatke rada svih vitalnih delova letelice, vertikalno­g i horizontal­nog nagiba helikopter­a, snage motora, na osnovu čega se može zaključiti kako se helikopter kretao. Ovaj uređaj je bio ispravan, ali je potpuno beskorista­n, jer niko u Srbiji nema mogućnost da ove podatke očita.

Toga, očigledno, nisu bili svesni ni u samoj Vojsci o čemu svedoči i transkript razgovora između pukovnika Bilića i potpukovni­ka Đenisijevi­ća (Đenka) koji je vođen devet sati posle tragedije.

Đenka, ko nam čita SARP? To ovi iz sto prve?

Nemamo etalon za čitanje SARP-a. Šta nemamo?

Etalon za čitanje SARP-a. Čemu to služi?

Da bi se pročitao SARP mora da postoji neki etalon...

Kao uputstvo, pravilnik neki?

Ne, nego kao šablon neki na koji se odslika ta slika.

Čekaj, mi hoćemo da odložimo letenje jer nema SARP-a, koja je svrha SARP-a?

Nikakva svrha SARP-a sve dok nemamo taj etalon. Taj etalon postoji, a ko ga ima, ja ne znam. Da li ga ima neko u Srbiji ne znam.

Čekaj, mi urgiramo gore, ne možemo leteti jer

GENERAL JOVICA DRAGANIĆ:

NA DEDINJU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia