Blic

Cipras igra na kartu i nervira

POSETA GRČKOG PREMIJERA VLADIMIRU PUTINU POD MOSKVA Dan uoči roka za otplatu najnovije tranše duga kreditorim­a grčki premijer Aleksis Cipras proveo je u Moskvi kod Vladimira Putina, predsednik­a Rusije.

- NEMANJA VLAČO

Cipras hitno mora da nađe 458 miliona evra za MMF i još 700 miliona evra na ime grčkih državnih obveznica koje drže strani investitor­i, a potom ministre finansija evrozone ubedi da Atini isplate 7,2 milijarde preostalog kredita. EU se plaši da bi upravo Putin mogao da bude spas u zadnji čas za Ciprasa, po cenu da Grčka postane neka vrsta trojanskog konja u Uniji.

- Svaka država ima pravo da donosi odluke u skladu sa svojim interesom - rekao je Putin nakon sastanka odgovaraju­ći na pitanje zašto Rusija primenjuje trik koji je rešio Trojanski rat.

Ruski predsednik je rekao da Grčka nije tražila finansijsk­u pomoć, ali da je sa Ciprasom razgovarao o raznim Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta,

juče je poslao grčkom premijeru poruku upozorenja. „Ne znam da li će Rusija obezbediti Grčkoj finansijsk­u pomoć, niti kad bi to moglo da se dogodi. Ali, mogu da savetujem Ciprasu da ne ugrožava jedinstvo EU“, rekao je Šulc za „Bild“. vidovima saradnje, uključujuć­i i energetiku. Putin je pomenuo „veliki projekat“grčko-ruskog naftovoda bez davanja detalja.

- U skladu sa tim planovima mogli bismo da obezbedimo zajmove za određene projekte - naveo je šef Kremlja.

Putin je na početku susreta nagovestio da bi Moskva mogla da ukine embargo na uvoz hrane iz Grčke. To bi bio presedan koji bi stvorio razdor na zapadu pošto embargom nisu pogođeni samo grčki poljoprivr­ednici, već i norveški ribari, poljski voćari i mnogi drugi.

 ??  ?? ŠULC UPOZORAVA
ŠULC UPOZORAVA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia