Blic

DIVLJI GROB NA NJIVI PLAĆAJU 1.500 EVRA

U Srbiji postoji više stotina nelegalnih grobalja. Za komad njive veličine grobnog mesta vlasnici zemljišta uzimaju od porodica pokojnika i do 1.500 evra.

- G. Avalić

Nišlijka Jelica M. sahranila je pre dve godine muža na Donjoj Vrežini, nelegalnom groblju koje je danas duplo veće.

- Tu se već godinama sahranjuju ljudi, ali nije više bilo mesta. Onda je jedan seljak rešio da proda svoju njivu za sahranjiva­nja, pa sam kupila duplo grobno mesto za 600 evra. Provela sam život tu u blizini, stara sam i nisam htela da sahranjuje­m supruga daleko od kuće, kako onda da ga posećujem - priča ona.

Na Donjoj Vrežini obavi se i po nekoliko sahrana u toku dana, a na manjim seoskim grobljima deset, petnaest mesečno, što znači da seljaci koji poseduju njive zarađuju na ovom nezakonito­m poslu mnogo više nego što bi ikada zaradili od gajenja krompira.

- Nelegalna groblja najčešće niču u blizini seoskih grobalja. Vlasnici poljoprivr­ednog zemljišta u okolini videli su svoju šansu i počeli da prodaju deo po deo. Cene određuju po tome kolika je potražnja, kao i po imovinskom statusu porodice preminulog. Na nekim grobljima grobnice su stigle i do privatnih kuća - kaže Dragan Baltovski, predsednik grupacije preduzeća za pogrebne usluge u Privrednoj komori Srbije.

On objašnjava da se jedno beogradsko nelegalno groblje proširilo i na deo na kome je predviđeno da bude sagrađena saobraćajn­ica. - To znači da ćemo jednog dana morati da ekshumiram­o preminule i prebacimo ih na neko drugo mesto - objašnjava on.

Takva groblja nemaju kapele, nemaju struju, vodu, kontejnere, a ni službu koja odnosi smeće pa često u njihovoj okolini nastaju i nelegalane deponije. Kako su ta groblja neuređena, povorka je često prinuđena da na rukama nosi kovčeg nekoliko stotina metara, jer jedino tako može da stigne do improvizov­ane rake.

Baltovski kaže da je u Beogradu najdrastič­niji primer groblje u Malom Mokrom Lugu, gde je od ukupno 10 hektara samo 2,15 u vlasništvu opštine, dok je ostatak u privatnim rukama.

DIVLJA GROBLJA

Beograd 150 Kragujevac 30 Subotica 18 Alibunar 12 Smederevo 23

Niš 35 Novi Sad 16

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia