Blic

Srpski fijat bez carine u Rusiju

NAJAVLJENO DA ĆE POSLE 15. APRILA BITI ODOBREN

-

čeka već tri godine.

- Mi smo poslali zahtev Carinskoj uniji da nam se odobri bescarinsk­i izvoz za nekoliko proizvoda. Na tom spisku su šećer, sir, vino, cigarete i “fijat”. Nama je rečeno da su najrealnij­e šanse da nam se u okviru tarifnih kvota odobri izvoz sira i automobila - kaže za “Blic” ministar trgovine Rasim Ljajić.

Pregovori su poslednji put vođeni sredinom 2013. godine, ali stvar pomerena sa mrtve tačke tek nakon dolaska predsednik­a Rusije Vladimira Putina u oktobru prošle godine na vojnu paradu. Tada je premijer Aleksandar Vučić saopštio da je Putin uslišio njegovu molbu da se omogući izvoz „fijata“u Rusiju bez plaćanja carine. Predsednik Samostalno­g sindikata Zoran Marković kaže da je u poslednjem razgovoru sa Danilom Cicmilom, predsednik­om Nadzornog odbora kompanije, prošlog petka, načuo da postoji mogućnost izvoza na tržište Rusije.

- Nismo zvanično obavešteni, ali se govori o tome da će predsednik Putin održati obećanje koje je prošle godine dao premijeru Vučiću. Ako se to ostvari, značiće više posla i možda nova radna mesta - kaže Marković.

„Fijat“godišnje proizvede oko 100.000 automobila, a

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia