Blic

U Crnoj Gori rampa za sezonce iz Srbije

- G. Avalić/M. Medenica

Sezonsko zapošljava­nje u Crnoj Gori ove godine biće otežano za sve građane Srbije, jer od 1. aprila svaki crnogorski poslodavac, pre nego što zaposli stranca, mora da potraži radnika na domaćem birou rada.

To je loša vest za oko 10.000 građana Srbije koji letnje mesece provode na primorju radeći kao konobari, kuvari, sobarice, ili građevinsk­i radnici za platu od 300 do 1.000 evra.

Posebno je zabrinjava­juće to što je među njima najviše nezaposlen­ih mladih ljudi kojima je, zbog nemogućnos­ti pronalaska posla, ovo jedina šansa za zaradu.

Zanimljivo je što se ovaj zakon ne sviđa ni crnogorski­m poslodavci­ma koji su tražili njegovo odlaganje uz ocenu da je domaća radna snaga “nesposobna i neradna” i objasnili da zbog toga već 15 godina angažuju strance.

Vukica Jelić, direktor crnogorsko­g Zavoda za zapošljava­nje, smatra da insistiran­je jednog dela poslodavac­a da se nastavi nesmetano i nekontroli­sano zapošljava­nje stranaca samo potvrđuje neophodnos­t njegove primene.

- Ako poslodavci već 15 i više godina angažuju strance, znači da nisu ni dali priliku domaćim radnicima - objašnjava Jelić.

 ??  ?? MIODRAG KOSTIĆ katastarsk­ih parcela obradivog zemljišta je uzurpirano milijardi dolara vrednost ukupne nepokretno­sti društvenih i javnih preduzeća na Kosovu i Metohiji objekata imaju na Kosmetu preduzeća iz Srbije dolara dnevno košta Srbiju...
MIODRAG KOSTIĆ katastarsk­ih parcela obradivog zemljišta je uzurpirano milijardi dolara vrednost ukupne nepokretno­sti društvenih i javnih preduzeća na Kosovu i Metohiji objekata imaju na Kosmetu preduzeća iz Srbije dolara dnevno košta Srbiju...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia