Blic

Godina bez Laleta Đurića

BEOGRAD Više stotina mladih umetnika prijavilo se na ovogodišnj­i konkurs NAF-a, koji radimo s posebnom odgovornoš­ću i pijetetom, kaže Neda Arnerić, član žirija.

- TATJANA NJEŽIĆ

Konkurs Niš Art fondacije, deveti po redu, namenjen mladim likovnim umetnicima (do 35 godina), koji je raspisan pre oko mesec dana, ističe 11. aprila. O izboru za izložbu među pristiglim radovima, kao i o nagradama (10.500 i 3.000 evra), odlučivaće žiri u sastavu: Neda Arnerić, Kristina Ristić i Mrđan Bajić.

- Prošlo je godinu dana otkako nas je napustio Radovan - Lale Đurić, naš veliki slikar, dobrotvor, osnivač NAF-a - napominje glumica Neda Arnerić i dodaje:

- Čudesna ličnost. Energičan, topao, žustar, nežan... S koliko ljubavi i entuzijazm­a je pre nepunu deceniju osnovao Fondaciju za mlade umetnike i uvek je govorio da je talenat najveća vrednost - veli Neda Arnerić, koja je u toj fondaciji od njenog osnivanja.

Podseća slavna glumica i istoričark­a umetnosti da nas je u međuvremen­u napustio i Jovan Ćirilov, koji je takođe bio neodvojivi, dragoceni deo NAF-a, i napominje da sada mlađi treba da nastave tim putem koji je Lale Đurić trasirao.

Unazad nekoliko godina, tačnije od smrti Olje Ivanjicki, deo tročlanog žirija NAFa bila je likovna umetnica Kristina Ristić, prethodno višestruki laureat.

- Verujem da bi i Radovan - Lale Đurić i Jovan Ćirilov danas bili srećni da znaju da će se ove godine, po deveti put, održati izložba i da će neki novi mladi ljudi dobiti nagrade. Lale Đurić je bio mnogo više od osnivača fondacije. Pre deset godina prepoznao je koliko je, kako društvu, tako i likovnoj sceni, potreban podstrek, posebno mladima. Animirajuć­i mnogobrojn­e segmente društva, u saradnji s „Filipom Morisom“uspeo je da nametne primer dobre prakse u društvu koje tako malo ulaže i brine o umetnosti i kulturi, a tako puno dobija zauzvrat. Lale Đurić i NAF su dali ne samo praktični podsticaj već i model kako da stremimo smislenije­m društvu - kaže Kristina Ristić.

Na prethodnim konkursima, na koje se prijavljiv­alo oko 1.000 umetnika godišnje, nagrađeno je ukupno 25 slikara i organizova­ne su desetine izložbi u Nišu, Beogradu, Novom Sadu.

 ??  ?? IZLOŽBA RADOVA MLADIH UMETNIKA SA OVOGODIŠNJ­EG KONKURSA BIĆE OTVORENA U NIŠKOJ GALERIJI „SRBIJA“30. MAJA, KADA ĆE BITI PROGLAŠENI I DOBITNICI NAGRADA, A U BEOGRADU 18. JUNA U KUĆI LEGATA
IZLOŽBA RADOVA MLADIH UMETNIKA SA OVOGODIŠNJ­EG KONKURSA BIĆE OTVORENA U NIŠKOJ GALERIJI „SRBIJA“30. MAJA, KADA ĆE BITI PROGLAŠENI I DOBITNICI NAGRADA, A U BEOGRADU 18. JUNA U KUĆI LEGATA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia