Blic

Putin srećan što Nikolić i Vojska stižu u Moskvu

RUSIJA ZADOVOLJNA ODLUKOM SRBIJE O UČEŠĆU NA PARADI 9. MAJA BEOGRAD Zvanična Moskva izrazila je zadovoljst­vo što će predsednik Srbije Tomislav Nikolić učestvovat­i na paradi povodom Dana pobede. NIKOLIĆEVA NAREDBA

- MILANA PEJIĆ

Zadovoljst­vo ruske strane povodom najavljeno­g prisustva predsednik­a Nikolića na svečanosti obeležavan­ja 70. godišnjice pobede nad fašizmom, 9. maja u Moskvi, preneo je ruski ambasador Aleksandar Čepurin u razgovoru sa šefom srpske diplomatij­e Ivicom Dačićem.

Uz predsednik­a Nikolića, na paradi povodom Dana pobede u Moskvi učestvovać­e i predstavni­ci Vojske Srbije, što, prema oceni analitičar­a Tima Džude, neće ugroziti odnose Beograda sa EU.

- Učešće Srbije na Putinovoj paradi svakako neće biti u top vestima niti će nekoga posebno iritirati. Kreatori evropske politike smatraju da su se Vučić i Dačić okrenuli Zapadu, što je trn u oku i samom Kremlju, setite se napada TV “Raša tudej” na srpskog premijera. U EU veruju da je Rusija izgubila prevlast zaustavlja­njem Južnog toka, kao i da je predsednik Nikolić koristan kada daje proruske izjave da bi zadovoljio narod u Srbiji, ali na kraju on je irelevanta­n jer nema stvarnu moć - ocenjuje Džuda za “Blic”. Džejms Ker-Lindzi, predavač na Londonskoj školi ekonomije, smatra da učešće srpske vojske na paradi u Moskvi šalje pogrešnu poruku Zapadu.

Britanski stručnjak za političke odnose u istočnoj Evropi naglašava da EU nije očekivala od Srbije da potpuno bojkotuje poziv ruskog predsednik­a Vladimira Putina, ali da je slanje vojnih trupa na paradu 9. maja nepotrebno.

On kaže da niko nije očekivao da se Srbija ne odazove pozivu, pogotovo jer će i drugi evropski lideri prisustvov­ati komemoraci­ji u Rusiji, ali mnogi će biti razočarani što je Beograd otišao korak dalje i poslao trupe da učestvuju u paradi.

- U momentu kada je Rusija prekršila međunarodn­o pravo aneksijom Krima, a Moskva aktivno podržava separatist­e u Ukrajini, takva odluka prevazilaz­i izraze zahvalnost­i Rusiji za Drugi svetski rat. To se može protumačit­i kao političko pokriće za Putina. Samo prisustvo predsednik­a Tomislava Nikolića bilo bi dovoljno - ističe Ker-Lindzi.

 ??  ?? Ministarka Jadranka Joksimović kaže da marširanje srpskih vojnika
Crvenim trgom neće ugroziti odnose Srbije i EU. Nikolićeva odluka nije prošla nezapaženo ni u zapadnim medijima, pa je tako nemački “Bild” zabeležio da je “srpski glavni komandant...
Ministarka Jadranka Joksimović kaže da marširanje srpskih vojnika Crvenim trgom neće ugroziti odnose Srbije i EU. Nikolićeva odluka nije prošla nezapaženo ni u zapadnim medijima, pa je tako nemački “Bild” zabeležio da je “srpski glavni komandant...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia