Blic

Šok u Železnici: 3.019 otkaza

BEOGRAD Rukovodstv­o “Železnica Srbije” napravilo je spisak viška radnika, objavilo ga na sajtu preduzeća, a zatim posle nekoliko sati uklonilo.

- BOJANA ANĐELIĆ

To je učinjeno bez znanja resornog ministartv­a. Na spisku prekobrojn­ih, u koji je “Blic” imao uvid, pored 3.018 zaposlenih našao se i bivši direktor Železnica Dragoljub Simonović, ali i bivši direktor Milovan Marković i aktuelni izvršni direktor Nenad Kecman.

Radnici Železnice bili su šokirani kada je u petak 3. aprila na zvaničnom sajtu preduzeća osvanula dokumetaci­ja sa podacima o njihovom budućem rasporedu u četiri nova preduzeća koja će biti formirana u junu. Potpuni haos je nastao, kada su brojni radnici pronašli svoja imena na spisku onih koji će biti prebačeni u fir- mu AD “Železnice Srbije” koja će, kako je predviđeno planom reorganiza­cije, služiti kao “garaža” za višak zaposlenih. Za manje od sat vremena, u Železnicam­a su se usijali telefoni predstavni­ka sindikata.

- Očajni su, zovu i dalje. Ne možemo da im objasnimo da će se podela zaposlenih tek raditi i da to neće moći bez sindikata - kaže predsednik sindikata Perica Đorđević.

Prema saznanjima “Blica”, dokumenta o preraspode­li zaposlenih objavljena su uz odobrenje direktora Miroslava Stojčića, ali su posle sastanka sa sindikatim­a povučena sa sajta. To je urađeno po nalogu Nenada Kecmana,ec a a, izvršnogv š og d direkto-e to ra, koji se takođe našao na spisku prekobrojn­ih. U Železnicam­a tvrde da je objavljiva­nje imena bila zakonska obaveza i da je tu odluku usvojio Odbor direktora još 31. marta. Ne kažu zašto su spisak povukli.

- To je nacrt i predlog, a ne nekakvo konačno rešenje. Nisu utvrđivani nikakvi „prekobrojn­i“, samo je sagledan broj radnika koji do 2020. godine ispunjavaj­u uslove za odlazak u penziju, što je te tek jeda jedan o od načina rešavanja pitanja za zaposlenih na železnici - bio je odgovor koji je “Blic” dobiodobi iz ovog preduzeća. Prema podacim podacima iz spiska od prvih seda sedam imena samo dvojica ispunjavai­s ju taj uslov. Ostalima nedosta nedostaje mnogo više od pet godina do pen

zije.zije

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia