Blic

ZAVOĐENJE REDA U DRŽAVNIM FINANSIJAM­A NE ODGOVARA TRGOVCIMA IZ AZIJE

-

prethodne dve, tri godine je razlog što nas napuštaju. Čak su i njihovi jeftini proizvodi postali preskupi za naše građane. Pitanje je šta bi se desilo kada bi kineski trgovci napustili Srbiju.

- Ono što se proizvodi u Srbiji nadomestil­i bi domaći proizvođač­i koje je jeftin uvoz iz Kine i uništio. Eventualno bi sa tržišta nestali najjeftini­ji proizvodi. Ali, upravo su ti nejjeftini­ji proizvodi najčešće problemati­čnog kvaliteta i bezbednost­i - kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Procenjuje se da u trgovinama 60 odsto čini kineska roba, a na pijacama i buvljacima gotovo 90 odsto tekstila.

- Lokalne samouprave biće na gubitku, jer su kineskies t trgovcigov­c zakupilia up najaj veće poslovne prostore i za zakup od dvadesetak kvadrata plaćaju i do 2.000 evra - saznajemo u jednoj lokalnoj samoupravi.

U Upravi carina demantuju kineske trgovce da su im carine sa 10.000 evra za kontejner robe skočile na 6 5 . 000

evra. U zavisnosti od robe ta cifra može da ide do 30.000 evra.

- U tako velikim kontingent­ima krije se deo koji nije prijavljen, a česta su i kršenja prava intelektua­lne svojine, odnosno falsifikov­anja robne marke. Jedan od glavnih problema su umanjene vrednosti faktura za robu. Gotovo 80 odsto prikazanih faktura iz Kine je netačno - kažu u Carini.

Navode da su zato uvedene dodatne kontrole.

- To je stvorilo i prostor za korupciju, pa smo u nekoliko slučajeva imali privođenje carinika koji su zloupotreb­ljavali službeni položaj tako što su, u dogovoru sa kineskim trgovcima, smanjivali osnovicu za carinjenje i tako direktno nanosili štetu budžetu - kažu u Carini.

 ??  ?? NE ISPLATI IM SE POSLOVANJE PO PROPISIMA
NE ISPLATI IM SE POSLOVANJE PO PROPISIMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia