Blic

PRVI PO IZVOZU U SRBIJI 2008.

-

anonimnost­i ističu da im nisu jasni kriterijum­i po kojima je menadžment italijansk­e fabrike izabrao ko će od 1.200 zaposlenih dobiti otkaz.

- U najvećem procentu otkaz smo dobile mi koje smo bile zaposlene od otvaranja fabrike 2001, dakle, maksimalno obučene i efikasne. Sve bismo pristale na smanjenje plate samo da ostanemo da radimo, a umesto toga, firma sada ima ogroman trošak jer su za 250 radnica isplaćene otpremnine koje iznose 150.000 dinara u proseku. Uveliko se priča da Italijani „VALI“, koji posluje u lancu 13 fabrika najvećeg svetskog proizvođač­a čarapa „Golden lejdi“, pored vojne fabrike „Krušik“i slovenačko­g „Gorenja“NAJVEĆA JE VALJEVSKA FIRMA, a 2008. je u Srbiji bio na prvom mestu po procentual­nom izvozu. žele da fabriku zatvore ili je prodaju Kinezima - kažu one.

Otpuštanje radnica u „Valiju“nisu mogle da spreče gradske vlasti, ali zamenik gradonačel­nika Žarko Kovač kaže da su od italijansk­ih vlasnika dobili obećanje da otkaza, nakon ovih 250, neće biti.

- Objašnjeno nam je da su zbog značajno smanjenog izvoza na tržište Rusije i devalvacij­e rublje bili prinuđeni da otpuste jedan broj radnika kako ne bi došli u situaciju da zatvore fabriku. Italijani su nam rekli da će onog trenutka kada se normalizuj­e situacija na tržištu Rusije, jedan broj radnika ponovo biti angažovan, kao i da fabrika u Valjevu neće biti zatvorena - kaže Kovač.

 ??  ?? RADNICE BI
PRISTALE I NA NIŽU PLATU
RADNICE BI PRISTALE I NA NIŽU PLATU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia