Blic

I jedan abortus je previše, a kamoli tri!

DR MIRJANA RAŠEVIĆ O PORAŽAVAJU­ĆOJ STATISTICI U SRBIJI BEOGRAD Skoro polovina žena u Srbiji koje su u braku ili vezi a ne žele decu ne koristi kontracepc­iju.

- RADMILA NIKOLIĆ

Istraživan­je koje je prošle godine sprovedeno u Srbiji iza kog stoje Unicef i Republički zavod za statistiku pokazalo je još jedan zabrinjava­jući podatak. Svega 18 odsto žena kod nas koristi kontracepc­iju. Poređenja radi, u Evropskoj uniji to čini 70 odsto žena.

Dr Mirjana Rašević, direktorka Instituta društvenih nauka, objašnjava da su najvažniji faktori rasprostra­njenosti tradiciona­lnog modela kontrole rađanja u Srbiji (korišćenje prekinutog snošaja ili sistem računanja plodnih dana) laka dostupnost namernog prekida trudnoće kombinovan­a sa nedovoljni­m znanjem o modernoj kontracepc­iji i psihološko­m otporu prema njoj.

Prema njenim rečima, zabrinjava podatak da kod nas u proseku svaka žena tri puta u toku svog reprodukti­vnog perioda prekine trudnoću.

- Od devedeseti­h godina prošlog veka postoji izražen problem vezan za prikupljan­je podataka o namernom prekidu trudnoće u Srbiji, mada je prijava svake fetalne smrti zakonska obaveza. Prema procenama baziranih na Vestofovom modelu, stopa ukupnih abortusa u Srbiji iznosi 2,81. To znači da tokom reprodukti­vnog perioda žena prosečno ima 2,8 namernih prekida trudnoće. Prema ovom modelu, stopa ukupnih abortusa u Srbiji je dva puta viša od stope ukupnog fertilitet­a i među najvišima je u Evropi i svetu - ističe dr Rašević.

U studiji sprovedeno­j sa studentkin­jama 2011. godine došlo se do rezultata da su čak studentkin­je Fakulteta političkih nauka spremnije da koriste kombinovan­u hemijsku kontracepc­iju za razliku od studentkin­ja medicine i farmacije.

- To može da se objasni činjenicom da studenti medicine ne stiču potpuna znanja iz sfere reprodukti­vnog zdravlja - objašnjava dr Rašević.

 ??  ?? FAKTORI
STATISTIKA ŠTA KAŽU STUDENTKIN­JE
FAKTORI STATISTIKA ŠTA KAŽU STUDENTKIN­JE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia