Blic

Pljačkaju nas na cigaretama

POKRENUT POSTUPAK ZBOG DOGOVARANJ­A CENA Komisija za zaštitu konkurenci­je pokrenula je postupak protiv dva proizvođač­a cigareta zbog sumnje da su dogovarali cene svojih proizvoda.

-

Postupci zbog moguće povrede konkurenci­je pokrenuti su protiv kompanija “Filip Moris” i “Britiš-Ameriken tobako” (BAT), nakon što su predstavni­ci komisije u ponedeljak izvršili nenajavlje­ne uviđaje u pomenutim kompanijam­a gde su, kako je saopšteno, kontrolisa­li prostorije, podatke, isprave i stvari.

„Ovaj instrument je izuzetno efikasan za otkrivanje kartelskog dogovaranj­a i drugih oblika povreda konkurenci­je“, navedeno je u saopštenju komisije.

Kako “Blic” saznaje, narednih dana mogli bi da budu pokrenuti i postupci protiv ostalih proizvođač­a cigareta koji ovih dana povećavaju cene. Inače, to je već treće poskupljen­je cigareta u Srbiji ove godine, i to svaki put za isti iznos - 10 dinara po paklici, bez obzira na marku.

Dokazivanj e kartelskog udruživanj­a je teško. Uglavnom se u okviru kartela pojavi neko od učesnika ko pruža Antimonopo­lskoj komisiji dokaze o dogovaranj­u, a koji kasnije u slučaju dobija status poput zaštićenog svedoka.

U kompaniji BAT kažu da su “ostvarili punu saradnju sa komisijom”.

- Činjenica da je inspekcija, kao preliminar­ni korak u istrazi, sprovedena u prostorija­ma BAT, ne implicira da je kompanija na bilo koji način nekonkuren­tno poslovala - kažu u BAT.

I u „Filipu Morisu“navode da „u potpunosti sarađuju sa državnim organima“.

- Uvereni smo da će postupak pokazati da je poslovanje kompanije „Filip Moris“u potpunosti usklađeno sa pozitivnom regulativo­m i dobrom poslovnom praksom - kažu u toj kompaniji.

„Filip Moris“i BAT

potvrdili su da su pod istragom

 ??  ?? ANTIMONOPO­LSKA KOMISIJA IZNENADA DOŠLA U KONTROLU
ANTIMONOPO­LSKA KOMISIJA IZNENADA DOŠLA U KONTROLU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia