Blic

Hag traži od Srbije da izruči troje radikala

VLAST ZATEČENA IZNENADNIM POSTUPKOM HAŠKOG TRIBUNALA BEOGRAD Haški tribunal je juče objavio da je optužio troje sadašnjih i bivših funkcioner­a Srpske radikalne stranke (SRS) za nepoštovan­je suda, zastrašiva­nje i podmićivan­je svedoka. ŠEŠELJ: NEZAKONITO

- LANA GEDOŠEVIĆ - BOJANA JELOVAC

Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić, koji su, kako tvrdi Hag, na ovaj način uticali na svedoke u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, optuženi su još u decembru 2014, a nalog za hapšenje Vladi Srbije upućen je 15. januara ove godine.

Pretresno veće juče je skinulo oznaku “poverljivo” jer, kako navode, Vlada nije sprovela nalog za hapšenje, na šta se predsednik Tribunala 13. oktobra u pismu žalio Savetu bezbednost­i UN.

Kako “Blic” saznaje, u vrhu Vlade Srbije juče su bili zatečeni odlukom Tribunala da skine oznaku poverljivo­sti sa postupka posle skoro godinu dana, s obzirom na to da je postojala redovna komunikaci­ja u kojoj su srpske vlasti obavestile Hag da bi ispunjavan­je naloga predstavlj­alo “pretnju po nacionalnu bezbednost”.

Ministar pravde Nikola Selaković juče nije želeo da komentariš­e odluku Haga. Sa druge strane, potpredsed­nik Vlade i predsednik Nacionalno­g saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić objašnjava za “Blic” da je i sam nalog za hapšenje u januaru bio neočekivan jer je postupak pokrenut samo dva meseca pošto je Šešelj pušten na slobodu.

- Smatrali smo da bi bilo sasvim u redu da kada on bude išao na izricanje presude, što smo očekivali da

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia