Blic

Naša bajka sa srećnim krajem

VEČERAS U SAVA CENTRU PREMIJERA DOKUMENTAR­CA „MORA DA OVO NIJE SVE“ Film o borbi za život male Nađe Novaković i već čuvenoj pomoći Jovana Simića. Nađa je sada srećno dete i večeras će se zajedno s Jovanom pokloniti publici. Iako je bilo teško ponovo prol

- SONJA ŠULOVIĆ

Mladi Jovan Simić, 23-godišnjak iz Beograda, rešio je da svoju bogatu kolekciju dresova stavi na aukciju kako bi pomogao prikupljan­ju novca za devetogodi­šnju Nađu Novaković, kojoj je potrebno 300.000 evra za transplant­aciju koštane srži, glasila je vest koja je krajem aprila 2014. odjeknula s portala „Blica“. Nije bilo potrebno mnogo i cela Srbija bila je na nogama. Više od godinu dana kasnije, premijerno će biti prikazana filmska priča o toj plemenitoj akciji studenta koji je odlučio da pomogne devojčici iz kraja koju nije poznavao.

- Ovo je moj debitantsk­i film, studirao sam montažu, ali morao sam da prenesem poruku - „Mora da ovo nije sve“. Kad sam pročitao vest, nisam mogao da čekam da li će se neko setiti i napraviti nešto vredno. Na moje insistiran­je, i Jovan i Nađini roditelji su pristali da snimi- mo ovu priču zarad druge dece i drugih roditelja, da ne zaborave da uvek ima nade - kaže Uroš Maksimović.

Film u produkciji „NIB Alternativ­e“hronološki prati događaje, od samog Jovanovog javljanja Nađinim roditeljim­a do njenog izlečenja i povratka u Srbiju, a prvi kadrovi snimljeni su decembra 2014. u Frajburgu, gde je Nađa bila na lečenju, dok je njen oporavak još bio neizvestan.

- Imali smo sreću što smo imali veliku podršku i medija, a svesni smo da je nemaju mnoga deca i njihovi roditelji. Osećali smo potrebu da učinimo nešto. Iako je bilo teško ponovo prolaziti sve ono što želimo da potisnemo, motiv je bio jak jer film može doprineti tome da i neka druga deca dobiju šansu za lečenje. Nađa nije više mala i shvata stvari koje nije shvatala ranije, i ona bi na prvom mestu bila srećna kada bi ovaj film inspirisao nekoga

i pomogao nekom od njenih drugara - ističu Aleksandar i Angelina Novaković, Nađini otac i majka.

U Jovanovu akciju tada se uključila celokupna sportska javnost, a u filmu učestvuju i Zoran Kesić, ekipa serije „Državni posao“, Nenad Pagonis, novinari Darko Nikolić, Miloš Šaranović i Igor Vujčin, direktor OŠ „Ivo Andrić“Milan Pašić i Jovanovi drugovi.

- Film nije pravljen da bi se pravila fama oko aukcije dresova, već nosi jasnu poruku da svako može da se aktivira i pronađe način da bar svoje okruženje učini boljim. Mislim da će se svako ko pogleda film iskreno zapitati „a šta bih ja mogao da učinim da bi nekome sutra bilo bolje?“- zaključuje Jovan Simić.

 ??  ?? SADA JE ZDRAVA DEVOJČICA: Nađa tokom posete „Blicu“
SADA JE ZDRAVA DEVOJČICA: Nađa tokom posete „Blicu“
 ??  ?? AUKCIJA DRESOVA KOJA JE PODIGLA SPORTSKU SRBIJU NA NOGE: Plakat koji najavljuje film
AUKCIJA DRESOVA KOJA JE PODIGLA SPORTSKU SRBIJU NA NOGE: Plakat koji najavljuje film

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia