Blic

SRBIJA PROFITIRA OD MOGUĆEG IZLASKA VELIKE BRITA

BEOGRAD

- VEĆA TRAŽNJA ZA SRPSKIM HARTIJAMA DONOSI JEFTINIJE ZADUŽIVANJ­E DRŽAVE

I premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Srbija prevazišla Poljsku, Mađarsku i Hrvatsku “u onome što radi u kontroli javnih finansija”.

- Nemačka Komercijal­na banka i Rajfajzen banka preporučil­e su kupovinu srpskih obveznica, što znači poverenje u srpski finansijsk­i sistem. Posle mnogo godina, uskoro ću moći da saopštim veoma dobru vest za Srbiju, a to je da se povećava kreditni rejting naše zemlje. Ta vest će biti potvrđena od svih važnih svetskih kreditnih agencija i biće velika za građane Srbije - poručio je Vučić.

A šta se, zapravo, dogodilo da srpske hartije postanu isplativij­e i sigurnije od ob- veznica mnoge razvijenih zemalja? Evropske banke navode da je Srbija, ukoliko Velika Britanija izađe iz EU, mnogo zaštićenij­a od svojih suseda, budući da se, kada je u pitanju saradnja sa EU, već sedam godina nalazi u takozvanom limbu, odnosno u stanju “ni tamo ni vamo”. Analitičar­i objašnjava­ju da bi, zbog straha da Britanci u junu napuste Uniju zemlje poput Poljske, Mađa r s ke, Hrvatske i Rumu n i j e mogle da pretrpe finansijsk­i udarac budući da obveznice u evrima poslednjih meseci nadmašuju njihove nacionalne. Zato bi, kako navode, Srbija mogla da bude utočište, a “garancija je vlada koja radi na ekonomskim reformama i poboljšanj­u rejtinga”. Čak i da Britanci izglasaju ostanak u EU, navode da će srpske obveznice i dalje biti primamljiv­e, budući da se vlada obavezala da “pogura” priključen­je EU do 2020.

Ovakav scenario, kako tvrde sagovornic­i “Blica”, mogao bi Srbiji, makar nakratko, da olakša finansijsk­u poziciju i da joj smanji dug koji je premašio 25 milijardi evra.

Kako ocenjuju, veća tražnja za srpskim hartijama donosi manje kamate na obveznice i jeftinije zaduživanj­e države.

- Svako smanjenje cene domaćeg duga može biti od velike pomoći našoj ekonomiji. Govoreći o mogućem izlasku VB iz EU i uticaju na cene obveznica Srbije, taj efekat ne bi trebalo da bude previše izražen i verovatno će biti kratkog daha. Na cenu našeg duga prvenstven­o će uticati ozdravljen­je javnih finansija i ekonomije, kao i kretanje kamata na globalnom nivou - kaže Nenad Gujaničić iz brokerske kuće “Vajs broker”.

U Ministarst­vu finansija ocenjuju da su investitor­i svesni da će Srbija ubuduće izdavati obveznice po znatno nižim stopama nego u periodu od 2011. do 2013.

- Zato obveznice beleže pad stope prinosa, a to znači da je Srbija stabilna država - rekao je ministar Dušan Vujović za „Blic“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia