Blic

Spreman avion za Njujork

SVEČANO UZ VODENE TOPOVE NA AERODROMU DOČEKAN „ERBAS A330“BEOGRAD Na Aerodromu „Nikola Tesla“juče je u 17.05 časova sleteo avion „erbas A330“, kojim će posle 25 godina „Er Srbija“iz Beograda leteti za Ameriku.

- BOJANA ANĐELIĆ

Pri sletanju sa prozora na kokpitu zavijorila se zastava Srbije. Reč je o prvom širokotrup­nom avionu koji će obavljati redovni interkonti­nentalni saobraćaj između Beograda i Njujorka, a „Er Srbija“će postati jedina kompanija koja će imati takav let u okruženju. Avion „erbas A330“, koji je inače iznajmljen od „Džet ervejza“iz Indije, najveći je avion u floti „Er Srbije“. Ima 254 sedišta u ekonomskoj i biznis klasi i može da primi 10 tona robe po letu.

Letom su doputovali i predsednik Nadzornog odbora „Er Srbije“i gradona- čelnik Beograda Siniša Mali i generalni direktor „Er Srbije“Dane Kondić. Letom je upravljao kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj „Er Srbije“.

- Sa ovim avionom napravili smo veliki iskorak u razvoju „Er Srbije“- rekao je Dane Kondić, direktor „Er Srbije“i dodao da je avion iznajmljen na pet godina za pola miliona dolara mesečno.

Za let za Njujork prodato je više od 11.000 karata, izjavio je Siniša Mali, a Kondić je istakao da će ta linija biti profitabil­na već za dve godine.

Mali je naglasio da će linija omogućiti veću privrednu saradnju Srbije sa SAD. Još nije odlučeno kako će se avion zvati. Mali je rekao da će ovoga puta o tome odlučivati i pripadnici sedme sile i građani.

Pilot Davor Mišeljić rekao je da ima „preko 5.000 sati leta na takvom avionu“.

- To je sada za mene rutina. Leteo sam za „Er Kanadu“, „Etihad“i sad za „Er Srbiju“- kaže pilot Davor Mišeljić i dodaje da su naši piloti spremni.

Inače, avion je u Srbiju stigao sa registraci­jom A6EYC, koju će najkasnije za dva dana, nakon tehničkog leta sa Direktorat­om civilnog vazduhoplo­vstva, zameniti oznakom YU-ARA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia