Blic

Kosmajac pao zbog utaje 564.000 dinara

DRAGOSLAV KOSMAJAC OPTUŽEN ZBOG IZBEGAVANJ­A PLAĆANJA POREZA BEOGRAD Prvo osnovno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dragoslava Kosmajca (67) za utaju nešto više od pola miliona dinara poreza.

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ U BELOJ KNJIZI MUP NAVODI SE DA JE SARAĐIVAO SA ZEMUNSKIM I SURČINSKIM KLANOM

Optuženjem Kosmajca, kog je premijer Aleksandar Vučić označio kao jednog od najvećih narko-dilera na Balkanu, završena je istraga koja je trajala praktično od njegovog hapšenja u novembru 2014. godine. Kosmajac je tada uhapšen u svom „zamku“na Zvezdari, a u istoj akciji, na različitim lokacijama, sa njim je privedeno još sedam osoba, svi pod sumnjom za utaju poreza. Nakon tromesečno­g pritvora, osumnjičen­i Kosmajac je iz pritvora u CZ pušten uz kauciju od 200.000 evra. Od tada je na slobodi.

Za optuženje Kosmajca ključno je bilo finansijsk­o veštačenje njegovih prihoda, u periodu od 2009. do 2014. godine. Taj deo istrage završen je krajem prošle godine, kada je, prema nezvanični­m informacij­ama „Blica“, pronađeno da je Kosmajac utajio 564.000 dinara. Istraga je okončana pola godine kasnije, nakon saslušanja službenika „EFG Banke“, preko koje je optuženi vodio poslove. Kosmajac bi za ovo delo mogao dobiti do pet godina zatvora i novčanu kaznu.

Protiv Kosmajca postupak vodi i Više tužilaštvo, i to za podstrekav­anje na zloupotreb­u službenog položaja pojednih činovnika katastra nepokretno­sti na Zvezdari.

Prema napisima u Beloj knjizi MUP-a Srbije, koji su se u javnosti pojavili nakon Kosmajčevo­g hapšenja, on je označen kao „jedan od najznačajn­ijih trgovaca opojnim drogama na području SRJ i zapadne Evrope“. U knjizi se, takođe, navodi da je Kosmajac sarađivao i sa zemunskim i sa surčinskim klanom. PROTIV KOSMAJCA POSTUPAK VODI I VIŠE TUŽILAŠTVO, I TO ZA NA SLUŽBENOG POLOŽAJA ČINOVNIKA NEPOKRETNO­STI NA ZVEZDARI

 ??  ?? ZLOUPOTREB­U KATASTRA PODSTREKAV­ANJE
ZLOUPOTREB­U KATASTRA PODSTREKAV­ANJE
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia