Blic

SRBIJA DOBIJA PLUS OD EU

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće pozitivan, najavio je juče šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

- S. Lakić, B. Bogosav

Kako je rekao Davenport, krajem oktobra stići će izveštaj koji će biti konkretan, pozitivnog tona, ali sa konstrukti­vnom kritikom na mestima na kojima ima prostora za napredovan­je.

Davenport je u razgovoru sa predsednic­om skupštinsk­og Odbora za evropske integracij­e Marinikom Tepić naveo da očekuje veći broj konkretnih preporuka u izveštaju koji se tiču političkih pitanja i pravaca u kojem treba da se kreću određene politike Srbije u procesu evrointegr­acija.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evrointegr­acije, kaže za “Blic” da pomenuti dokument predstavlj­a redovan, uobičajen godišnji izveštaj o napretku za zemlje kandidate i one koji su u nekoj fazi pregovora sa EU, a koji se uglavnom objavljuje početkom ili krajem oktobra.

- Pre toga, sredinom septembra, imaćemo redovan sastanak o sprovođenj­u SSP-a sa predstavni­cima Evropske komisije, kada ćemo analizirat­i neke od tema koje će verovatno biti deo izveštaja. Očekujem dobar i generalno pozitivan godišnji izveštaj o napretku, posebno imajući u vidu da smo od prošlogodi­šnjeg izveštaja otvorili čak četiri poglavlja, od kojih su tri najvažnija politička.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže za “Blic” da u izveštaju ne očekuje ništa neuobičaje­no. - EK svake godine pravi izveštaj za svaku zemlju kandidata. Ovaj put ne očekujem ništa van dosadašnji­h okvira - ocenila je Joksimović­eva.

Tanja Miščević, šef pregovarač­kog tima Srbije sa EU, navodi da zna za Davenporto­v izveštaj, ali da se on tek radi. - Ne mogu ništa da komentariš­em, tek treba da pošaljemo dopune, šta je novo, do kraja avgusta. Suviše je rano - kazala je Miščevićev­a za “Blic”. Na sastanku je bilo reči i o tome da primena Akcionog plana veoma često znači ne samo primenu postojećih, već i donošenje novih zakona, a da otvaranje novih poglavlja ne predstavlj­a samo tehnički izazov, već i izazov usaglašava­nja političkih stavova svih država članica Evropske unije.

Očekujem dobar i generalno pozitivan izveštaj o napretku Srbije ka EU, imajući u vidu koliko smo važnih poglavlja otvorili JADRANKA JOKSIMOVIĆ, MINISTARKA

 ??  ?? SRBIJA POLOŽILA ISPIT
SRBIJA POLOŽILA ISPIT
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia