Blic

Tajna Boljeg života

NOVI DOKAZI ZVERSTAVA KOJE SU POČINILI RAMUŠ HARADINAJ I NJEGOVI ZLOČINCI NA KOSOVU

- VUK Z. CVIJIĆ

Ramuša Haradinaja (49) srpski istražitel­ji u dopuni istrage za ratne zločine terete za još 13 žrtava, među kojima su i deca.

N ekadašnji komandant OVK za Dukađini (Metohija) koji je posle privođenja pušten i nalazi se u Francuskoj, prema izjavama novih 30 svedoka, neke od 13 žrtava je i lično ubio. Prema njegovom naređenju, kako svedoče preživele žrtve, ali i njegovi saborci, koji su sada u programu zaštite svedoka, naredio je da se deca zatvore u obore, gde su držana danima. Među njima, juna 1999, bila je i beba mlađa od godinu dana. Haradinaje­vi saborci su je bacili o zid improvizov­anog zatvora, zbog čega je ova žrtva trajno paralizova­na. Inače, zločini za koje Haradinaja terete srpski istržitelj­i su iz juna 1999, dok mu je u Haškom tribunalu, gde je oslobođen 2012, suđeno za zločine iz 1998. godine.

Svirepe zločine opisao je šef Kancelarij­e za KiM Marko Đurić, kada je odsečena glava dvonedeljn­oj bebi sredinom juna 1999. u Đakovici, pošto su vojnici pod komandom Haradinaja upali u porodičnu kuću K. A.

- Jedan od pripadnika OVK je upitao: Šta ima za ručak?, na šta mu muškarac odgovara: Ima prazan pasulj. Drugi pripadnik OVK opet ga je upitao: Nema ni govedine, ni ovčetine?, a muškarac mu odgovara: Nema mesa. Onda je izvukao pištolj iz pojasa i ispalio dva hica u dvonedeljn­u bebu u kolevci, potom prišao, odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: Eto, sad imaš meso za pasulj... - ispričao je Đurić.

Prema izjavama svedoka, nekadašnji­h pripadnika OVK, Hardinaj je naređenja za likvidacij­e najčešće izdavao sa rečima: „Vodite ih kod baca-Adema”. „Baca“je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na tada već ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.

Haradinaj je, prema svedočenji­ma koja su prikupili srpski istražitel­ji, i lično silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Direktor Kancelarij­e za KiM je pročitao optužbe za najbrutaln­ije silovanje, „kada je Haradinaj silovao maloletnu Tafai Nanjimetu u đakovičkom hotelu ‘Paštrik‘”.

- Odveli su 12. juna 1999. oko 18 časova maloletnu Tafai Nanjimetu u hotelsku sobu, gde ju je najpre Haradinaj tukao po glavi i telu, a potom silovao. Nakon toga su je tukli i silovali i ostali iz OVK, i to neprekidno 40 sati, sve do jutra 14. juna 1999 saopštio je Đurić.

Svedoci su opisali i jeziva mučenja civila u hotelu „Paštrik“, gde je bio improvizov­ani zatvor, u kojima je ponekad i Haradinaj učestvovao. Žrtvama su odescane uši, a zatim su druge terali da ih pojedu. Većini mučenika je urezano slovo “U” na telo i lice, što je bilo prvo slovo od UČK (OVK).

Zaštićeni svedok “81“ovu vrstu mučenja je opisao i na Haškom suđenju Haradinaju, Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimiju. Oni su tako žrtve mučili i 1998. u logoru Jablanica.

Žrtve Haradinaja i njegovih saoboraca bili su Srbi, Romi i Albanci koji nisu podržavali OVK. Tako su krajem 1999. oteli Veselja Murisija i još četvoricu Albanca koje su nakon toga držali zatvorene u zgradi u Peći. Veselj Murisi je uspeo da pobegne, a ostali su streljani. Njihova tela su bačena u reku Beli Drim, a medu žrtvama je bio i Džafer Đuka.

Institucij­e Srbije sada insistiraj­u na dokazima koji se odnose na 1999, jer se Haradinaj u Francuskoj, a ranije u Sloveniji gde je bio uhapšen i pušten, branio da mu je u Hagu već suđeno i da je oslobođen.

 ??  ?? Haradinaj Ramuš
ubijenih Još 13 na duši
Haradinaj Ramuš ubijenih Još 13 na duši
 ??  ?? Čedomir Antić kao Incko je vezir pod beogradski Milošem knjazom
Čedomir Antić kao Incko je vezir pod beogradski Milošem knjazom
 ??  ?? Svetislav Pešić Zvezdina
je odbrana
u najbolja Evropi
Svetislav Pešić Zvezdina je odbrana u najbolja Evropi
 ??  ?? JankovićSa­ša
pipci Dave nas glave jedne iste
JankovićSa­ša pipci Dave nas glave jedne iste
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia