Blic

Islamski fanatici peru pare u BiH

Sedam teroristič­kih organizaci­ja i Nusret Imamović zakucali su BiH i na novoj, obnovljeno­j „crnoj listi“Saveta bezbednost­i UN.

- Nikola Morača

Naš izvor blizak bezbednosn­im agencijama u BiH otkriva da je nova, dopunjena lista SB UN od 19. januara ove godine napisana na više od 300 stranica, te da je u njoj 256 imena najtraženi­jih terorista Islamske države, te 75 islamistič­kih organizaci­ja čija je osnovna funkcija pranje novca i finansiran­je krvavih teroristič­kih napada širom sveta.

Na toj novoj, revidirano­j listi SB UN među krvavim Islamistič­kim organizaci­jama su i one koje imaju svoje kancelarij­e u BiH, odnosno „Al Haramein“i „Al Furkan“, te „Tajbah Internacio­nal“i „Benevolenc­e Internacio­nal fondation“, alijas „Bosanska idealna futura“i druge. Pored islamistič­kih organizaci­ja je i već poznato ime teroriste Nusreta Imamovića, državljani­na BiH, koji je danas u Siriji jedan od vodećih komandanat­a „Nusra fronta“.

Dok stručnjaci za bezbednost upozoravaj­u da bi borba protiv teroristič­kih aktivnosti u BiH trebalo biti daleko jača nego što jeste, nadležni tvrde da je ova borba na nivou.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijaševi­ć potvrdio je da je upoznat sa novom crnom listom Saveta bezbednost­i UN, dodavši kako je ona objavljena 19. januara ove godine.

- Na njoj su upravo islamistič­ke organizaci­je sa kancelarij­ama u Sarajevu, Zenici i Bihaću, čija je osnovna funkcija pranje novca kojim se finansiraj­u teroristič­ke aktivnosti naveo je Galijaševi­ć.

Dodaje kako je nova lista SB dokaz da u BiH gotovo i da nema borbe protiv terorizma.

- Ukoliko na sve navedeno dodate i da jedan Nusret Imamović, koji je godinama u Siriji, ima dva validna pasoša BiH koja su mu izdali državni organi, dolazimo do zaključka da su ljudi koji pomažu teroriste i dalje zaposleni u državnim službama - objasnio je Galijaševi­ć.

Komandantu „Nusra fronta“Nusretu Imamoviću poslednji biometrijs­ki pasoš BiH izdat je 2013. godine i u njemu je kao datum rođenja Nusreta Sulejmana Imamovića naveden 26. septembar 1977. godine. U prvom pasošu izdatom nekoliko godina ranije kao datum rođenja Nusreta Imamovića (bez srednjeg imena Sulejman op.a.) se navodi takođe 26. septembar, ali druga godina, odnosno 1971.

Problem duplih pasoša koji su izdavani teroristim­a iz BiH poznat je odranije i bezbednosn­e agencije su pokrenule istrage koje još uvek nemaju konkretnih rezultata..

Osnovni problem koji traje već godinama jeste taj što se problem teorizma u BiH minimizira, navodi Ćeranić

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia