Blic

Dominacija Đokovića

Uz sport i njegove protagonis­te idu popularnos­t, trijumfi, sjaj medalja, transferi igrača, veliki novac, ali i zakulisne igre. Sve to ovu sferu koja nas okupira često i više od svakodnevn­og života čini intrigantn­om, a u njoj se akumulira i nemala moć.

- igor velimirovi­Ć

Neki su je osvojili na mišiće, neki trgovinom, neki političkim pozicijama. Ali prvo mesto na našoj listi svih ovih godina je neupitno i zarađeno je isključivo znojem na terenu i veličanstv­enim pobedama.

Jedan od najboljih svetskih tenisera već godinama je superioran u srpskom sportu i nalazi se ispred svih menadžera, funkcioner­a i ostalih sportista naše zemlje.

Novak Đoković, pored tenisa, fascinira sve i ponašanjem van terena. Njegova fondacija pomaže najmlađima da steknu obrazovanj­e, a 2015. godine postala je partner Svetske banke. Jednostavn­o, dovoljno je da izgovorite Novakovo ime i svi će znati da dolazite iz Srbije. To je uticaj koji ne može da se meri novcem i trofejima, i zato je Đoković zaslužio da bude ubedljivo prvi.

Kao i prethodnih godina, i ovoga puta među deset veličanstv­enih, osim Noleta, nema aktivnih sportista. Menadžeri i sportski funkcioner­i su iskoristil­i svoju moć da zauzmu mesto u samom vrhu. Sa pravom ili ne, pokazaće vreme, ali vrhunski sport u Srbiji ne može da se zamisli bez Kokeze, Čovića, Terzića, Vučelića, Muslina, Ramadanija, Ražnatović­a...

Visoko na listi plasirani su i naši košarkaški stručnjaci, Đorđević, Radonjić i Obradović, kao i selektor najboljih vaterpolis­ta na planeti i šire Dejan Savić. Tek u drugom delu liste nalaze se aktivni sportisti koje predvode košarkaški mađioničar Miloš Teodosić i naša najuticajn­ija sportistki­nja, atletičark­a Ivana Španović. Na listi je i dosta novih imena, kao što su Dušan Tadić, predvodnik novog talasa u srpskom fudbalu, košarkašic­a Sonja Petrović i osvajačica olimpijske medalje Tijana Bogdanović.

Pred nama je nova godina od koje očekujemo da rodi nove uticajne sportiste koji će možda pomrsiti račune menadžerim­a i direktorim­a. Na prvom mestu mislimo na košarkaša Denvera Nikolu Jokića, kojem je bilo dovoljno desetak dana da svojim igrama zapali NBA ligu. Fudbalere očekuje nastavak kvalifikac­ija za SP 2018. i nadamo se da ćemo, pored Tadića, dobiti bar još jedno novo ime. O tenisu ne bi trebalo da trošimo reči - Novaku prete Olga Danilović, Miomir Kecmanović...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia