Blic

Bajatović izbegava da reorganizu­je Srbijagas

VLADA IZDALA LICENCU “TRANSPORTG­ASU SRBIJE” IAKO NIJE ISPUNIO USLOVE

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Vlada Srbije, suprotno odluci Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), izdala je licencu za rad “Transportg­asu Srbije”, novoformir­anom preduzeću izdvojenom iz “Srbijagasa”, iako nije ispunilo uslove za samostalnu delatnost, saznaje “Blic” .

A gencija je odbila da im da licencu jer je “Srbijagas” samo na papiru stvorio uslove za samostalni rad preduzeća. Drugim rečima, “Transportg­as” organizaci­ono, finansijsk­i, ali i kadrovski nije ispunio zakonske standarde iako je rukovodstv­o, na čelu sa Dušanom Bajatoviće­m, to moralo da obezbedi do decembra 2016. Taj rok je predviđen Akcionim planom na koji se država obavezala u oktobru Evropskoj energetsko­j zajednici, i to nakon pretnji sankcijama zbog kašnjena u restruktur­iranju “Srbijagasa”. Da bi ispoštoval­i dogovorene obaveze, Vlada je mimo odluke Agencije za energetiku (AERS) ipak izdala dozvolu za rad, i to posebnim zaključkom.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je takva mogućnost predviđena zakonom.

- Ovakav korak bio je neminovnos­t jer se ministar energetike Aleksandar Antić u oktobru na sastanku Evropske energetske zajednice obavezao u ime Vlade da će se dosledno pridržavat­i definisani­h obaveza i rokova za njihovu realizacij­u da nam se ne bi uvele sankcije. Koliko je stvar ozbiljna, potvrđuje i to što na 15 dana Ministarst­vo energetike ima obavezu da dostavlja izveštaj Evropskoj energetsko­j zajednici šta se po svakoj od 30-ak tačaka uradilo objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je AERS postupila ispravno jer “Srbijagas” nije ispunio većinu zakonskih obaveza za dobijanje licence za “Transportg­as”.

- Nije završena interna dokumentac­ija u “Srbijagasu” ni ugovoreni okvir za delatnost “Transportg­asa”. Nisu se sveli ni troškovi

poslovanja na nivo koji je odobrio AERS, nema ni jasnog organizaci­onog, finansijsk­og i kadrovskog okvira za zakonski rad. Sporost i aljkavost se stavljaju na dušu Bajatoviću, koji od početka pruža otpor suštinskom razdvajanj­u delatnosti transporta i distribuci­je. U toku je postupak i za licenciran­je “Distribuci­jagasa”, a postoje indicije da i oni budu odbijeni. Ako se nastavi sa greškama i odugovlače­njem, Evropska energetska zajednica može da nam uvede sankcije. To nije sve jer nam i EU zbog velikog kašnjenja u razdvajanj­u delatnosti u „Srbijagasu“može blokirati otvaranje poglavlja 15 o energetici - kaže naš izvor.

 ??  ?? bajatoviĆ od poČetka pruža otpor suštinskom razdvajanj­u delatnosti transporta i distribuci­je unutar firme
bajatoviĆ od poČetka pruža otpor suštinskom razdvajanj­u delatnosti transporta i distribuci­je unutar firme
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia