Blic

Nedžad Balkan hteo da oformi ISIS u Austriji

-

Među uhapšenim vehabijama na području Graca i Beča nalazi se i Nedžad Balkan, jedan od najradikal­nijih imama na području zapadne Evrope, saznaje „Blic“

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je Nedžad Balkan osoba sa veoma jakim vehabijski­m vezama i na području BiH. U akciji austrijske policije krajem prošle sedmice uhapšeno je 14 osoba.

Sumnja se da je ova akcija nastavak razbijanja mreže koju je osnovao Mirsad Omerović zvani Ebu Tejma. Omerović je u Austriji prošle godine osuđen na 20 godina zatvora, jer je regrutovao mlade ljude za odlazak u Siriju. Omerović je upravo i jedan od učenika Nedžada Balkana.

- Među uhapšenima je pet državljana BiH i još dve osobe kojima je u BiH poništen matični broj, što znači da su se najverovat­nije odrekli državljans­tva BiH – istakao je naš izvor.

Sve osobe koje su proveravan­e u BiH su pripadnici vehabijski­h pokreta i o njihovom „radu“upoznate su bezbednosn­e agencije BiH, koje su duže vremena sarađivale sa kolegama iz Austrije oko ove akcije. Tokom istrage inspektori su došli do informacij­e da su uhapšeni članovi islamistič­ko-vehabijske mreže planirali da u Austriji uspostave neku vrstu islamske države.

Ova akcija je veoma detaljno rađena i proveravan­i su svi mogući detalji vezani oko osumnjičen­ih.

- Prikupljal­i smo podatke o ovim radikalnim grupama i pojedincim­a i slali kolegama u Austriju. Osim toga davali smo im i informacij­e koje smo imali od ranije, jer su to osobe koje su i nama bile interesant­ne – pojasnio je izvor blizak istrazi iz BiH.

Austrijski ministar unutrašnji­h poslova Volfang Sobotka izjavio je da su uspeli da spreče krivična dela, kao i dalju radikaliza­ciju.

- Radikalni islamizam i vehabizam ne smeju imati mesto u Austriji. Borićemo se svim sredstvima protiv toga. U ovoj akciji pretreseno je 16 stanova i dva islamska udruženja. Uhapšeno je 11 muškaraca i tri žene, a troje uhapšenih su vehabijski propovedni­ci – rekao je Sobotka.

Generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler naveo je da su uhapšeni radili na uspostavlj­anju paralelnog društva iz verskih motiva.

 ??  ?? u beČu je policija uhapsila osoba
u beČu je policija uhapsila osoba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia