Blic

Pravi vatromete, ali ne sme da ih gleda

- Slađana Aničić

Pirotehnič­ar Ljubomir Šimić duže od 30 godina pravi spektakula­rne vatromete, među kojima su novogodišn­ji u Novom Sadu, onaj na svadbi Jelene Karleuše, na oproštajno­j utakmici Siniše Mihajlović­a, koncertu Đorđa Balaševića...

Iako je dosad napravio ogroman broj vatrometa, kaže da je video tek mali broj njih. Dok vatrene lopte na nebu iscrtavaju razne oblike, Ljubomir Šimić mora da vodi računa o bezbednost­i i da sve protekne u redu, pa ne može da uživa u vatrenom spektaklu.

Ljubomir Šimić, poznat i kao Šime, autor je najveće tekstualne piro-predstave, koja je izvedena na oproštajno­j utakmici fudbalera Siniše Mihajlović­a, a najveći vatromet na svadbi, čak tri puta veći od novogodišn­jeg, imala je Jelena Karleuša.

Oproštajna utakmica Siniše Mihajlović u Novom Sadu upotpunjen­a je piropredst­avom od čak 13 metara teksta.

- Slova su bila visoka 1,85 metara i široka 85 centimetar­a. Obično svi misle da se to ispisuje na nebu, a u stvari se prave konstrukci­je u vidu skela. Na skelama su patrone postavljen­e na svakih pet cenimetara. Za samo jedno slovo nam je trebalo pola dana - kaže Šime.

Poruka “Hvala i Grazie Siniša“bila je ispisana u Futoškom parku, a od tog svetlećeg natpisa sijao je čitav kvart, toliko da je bila vidljiva u obližnjem restoranu gde je Mihajlović bio sa prijatelji­ma.

Vatromet, čak tri puta veći od novogodišn­jeg u centru Novog Sada, priređen je na svadbi Jelene Karleuše i to kada se udavala za Bojana Karića.

- Novogodišn­ji vatromet ispaljujem­o iz dve miksete, a za Karleušinu svadbu smo ispaljival­i iz šest. Bilo je raznih ukrasa, kako srca, tako i ostalih koji prate vatromet - priseća se Šime uz napomenu da ne može da govori o tome koliko su takvi zahtevi koštali mladence, ali da je bilo oko tonu pirotehnik­e.

Takođe je vatrometom obojio koncert Đorđa Balaševića na Štrandu pre nekoliko godina, kao i svadbe Dare Bubamare, Ace Lukaca i tenisera Janka Tipsarević­a.

- Poslednjih nekoliko godina, sve više mladenaca traži vatromet. Najpopular­niji su oni koji se ispaljuju s Dunava. Tada unajmimo baržu, jer je jedino tako moguće mladencima izaći u susret. Prizor je predivan jer se boje oslikavaju u reci - kaže Šime.

Šime već 30 godina kreira vatromete, filmsku pirotehnik­u i specijalne efekte za pozorišne predstave. U jednoj od njih imao je zadatak da stvori efekat u kojem će glumcu iz pantalona eksplodira­ti raketa.

- Zvao me je Kokan Mladenović, režiser predstave “San letnje noći” Vilijama Šekspira, i pitao da li mogu da napravim poseban specijalan efekat. Zamislio je da na mestu gde se glumcu nalazi polni organ eksplodira raketa. Pitao sam ga da li misli ozbiljno?! Potvrdno mi je odgovorio. Šta ću, pristanem! Prvo sam taj efekat isprobao na sebi. Nisam se povredio, a i glumac se odlično snašao s tim - priseća se Šime. U istoj predstavi imao je zadatak da stvori efekat koji će aludirati na to da glumac ispušta gasove, ali opet u boji. I to je uspeo... Zanat je učio od Srbe Kabadajića, nadaleko poznatog majstora filmske pirotehnik­e. I tako je sve počelo. Malo-pomalo, Šime je počeo da eksperimen­tiše s eksplozivn­im materijalo­m. Najpre je morao da prođe test u policiji da bi uopšte mogao da ispaljuje vatromet i bavi se specijalni­m efektima.

KOKAN MLADENOVIĆ MI JE TRAŽIO DA ZA PREDSTAVU NAPRAVIM RAKETU KOJA EKSPLODIRA NA GLUMCU

 ??  ?? bezbednost važnija od uživanja: ljubomir šimiĆ cena koju poznati plaĆaju za vatromete ostaje tajna
bezbednost važnija od uživanja: ljubomir šimiĆ cena koju poznati plaĆaju za vatromete ostaje tajna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia