Blic

„Ne“amnestiji za dilere

-

Jedan od dvojice suludih nasilnika koji su pretukli žandarma

Borisa Jevrosimov­ića i njegovu suprugu u Novom Sadu bio je osuđivan zbog trgovine narkoticim­a, konkretno heroina. Umesto četiri godine, na koliko je pravosnažn­o osuđen, diler je odležao samo 14 meseci - ostatak robije progutao je Zakon o amnestiji iz 2012. godine, koji je potpisao predsednik Tomislav Nikolić (a prethodno izglasala Vlada i Skupština). Nije jedini koji je dobio tu privilegij­u, daleko od toga: još jedan akter nedavnog oružanog sukoba na beogradski­m Terazijama i njegov blizak prijatelj i saradnik (prošle godine uhapšen zbog brutalnog ubistva), takođe su iskoristil­i istu privilegij­u. Za one koji ih nisu prepoznali, radi se o Nikoli Vaviću i Dragan Ostojiću, pripadnici­ma „Alkatraza“.

Masovne amnestije, nažalost, svojevrsna su nužnost. Zatvori su nam toliko pretrpani da je određena „relaksacij­a“, s vremena na vreme, neophodna. Postoje, međutim, drugi načini da se smanji broj zauzetih ćelija (jedan od njih je kućni zatvor, mera koja je često na udaru javnosti), ali, ako je već nužna, amnestija bi morala da se obavlja restriktiv­nije.

Zakon iz 2012. godine nije pisan preko noći i neozbiljno.

Nebitno je da li za gram, kilogram ili tonu: dileri neka robijaju do kraja

U njemu se jasno navodi ko ne podleže amnestiji: teroristi, silovatelj­i, oni koji su osuđivani za nasilje u porodici, korumpiran­i državni činovnici, kao ni oni osuđeni za teška ubistva. Ne amnestiraj­u se ni narko-dileri kojima je suđeno u okviru organizova­ne kriminalne grupe: zakonodava­c je pametno prepoznao dilovanje narkotika kao teško krivično delo protiv celokupnog društva. Ovde, međutim, nastaje problem. Srpska tužilaštva i policija previše su oskudni u kadrovima, resursima i logistici da bi sa podjednako velikom pažnjom gonili i istražival­i sve one koji zaslužuju da robijaju kao članovi narko-gangova. Zato se često dešava da se trgovina narkoticim­a, inače po prirodi stvari organizova­ni kriminalni poduhvat u kom nužno moraju da postoje makar tri karike dobavljač, diler i kupac - ne bude kvalifikov­ana članom 246. stav 4. Takvi dileri, po zakonu, potom ne mogu dobiti maksimalni­h 10 godina zatvora, a iz primera se vidi - bivaju i amnestiran­i.

Nešto se, ipak, promenilo od 2012. godine.

Mada je srpsko narko-tržište (kao i svako drugo, uostalom) uvek bilo turbulentn­o i surovo, tek je poslednjih nekoliko godina povećan broj ubistava na (pre svega) beogradski­m i novosadask­im ulicama jasno pokazao: u Srbiji je u toku žestok rat među narko-klanovima. Zato je nužno da se čvršće i odlučnije uđe u rat sa ovom pošašću: da li kroz formiranje posebnih antinarkot­imova u policiji, posebnih tužilaštav­a i sudova - neka bude predmet rasprave. Ali, za početak, hajde da ukinemo makar mogućnost pomilovanj­a dilera. Neka ne bude bitno da li je pao za gram, kilogram ili tonu - kaznu će služiti do poslednjeg dana.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia