Blic

Vučić jači od Nikolića, Jeremić i Šešelj blizu

- Gedošević

Ako bi predsednič­ki izbori bili održani u nedelju, a kandidat SNS bio aktuelni premijer Aleksandar Vučić, on bi pobedio u prvom krugu sa 55 odsto podrške.

Ovo su pokazali rezultati istraživan­je agencije „Faktor plus“koje je juče predstavlj­eno javnosti.

Drugo mesto bi zauzeli nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i lider SRS Vojislav Šešelj sa 12,1 odsto glasova. U slučaju Nikolićeve kandidatur­e izvestan je drugi krug u kom bi pored aktuelnog predsednik­a ušao i Jeremić. Očekivano najjača parlamenta­rna stranka je SNS, sa oko 50 odsto podrške, ali interesant­no je da su i SRS i DS i DJB blago skočili u odnosu na prošlogodi­šnje parlamenta­rne izbore.

Pored brojki i procenata koji se mogu videti u tabeli, predstavlj­en je podatak po kome bi na predsednič­ke izbore izašlo 50 odsto građana, za razliku od 25 odsto koji ne bi, dok preostalih 25 još nije odlučilo.

Istraživan­je je pokazalo i da su građani Srbije u najvećoj meri ravnodušni prema predsednič­kim izborima, tako da je najveći procenat (28 odsto) onih koji kažu „i da jesu i da nisu zaintereso­vani“. Potpuno nezaintere­sovanih je 16 odsto, dok je 12 odsto onih koje ovi izbori vrlo zanimaju.

Vuk Jeremić je kandidat koji, prema mišljenju građana, ima najviše predizborn­ih aktivnosti u poslednje vreme (30 odsto), a za njim slede Saša Janković (19) i Vojislav Šešelj (17). Vučićeve predizborn­e aktivnosti prepoznaje njih 12 odsto, a Nikolićeve 10. Zanimljivo je i to što najveći broj ispitanika (48 odsto) smatra da ishod predsednič­kih izbora ne može dovesti do krupnih promena na političkoj sceni Srbije. Četiri najveća problema koja građani prepoznaju kao one kojima političari treba da posvete najveću pažnju jesu životni standard i nezaposlen­ost, pokretanje privrede i otvaranje novih radnih mesta, korupcija i kriminal, kao i odnosi sa susedima i regionalna stabilnost. Istraživan­je je sprovedeno od 24. do 31. januara telefonski­m putem na 1.200 ispitanika.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia