Blic

Pun sto Srba kod Trampa na doručku

- marko taškoviĆ

Tradiciona­lni 65. molitveni doručak u Vašingtonu imaće stare srpske goste, ali biće i po nečemu prvi: premijerno će govoriti novi predsednik SAD-a Donald Tramp.

Reč je o možda i najvećem planetarno­m skupu mira i saradnje koji organizuje predsednik i Kongres SAD-a pošto će događaju tradiciona­lno prisustvov­ati oko 3.000 predstavni­ka diplomatsk­og kora, ekonomske i političke elite iz više od 140 država sveta. Tradiciju neće izneveriti ni srpska delegacija koja će se pojaviti manje-više u istom sastavu kao prethodnih godina. Pored starosedel­aca - lidera SPO Vuka Draškovića i njegove supruge Danice, na doručku će se već treću godinu zaredom naći SNS funkcioner Zoran Babić i potpresedn­ik Narodne skupštine Vladimir Marinković. Kao česti srpski gosti, za jednim od stolova hotela „Vašington hilton” pojaviće se prestolona­slednik Aleksandar Karađorđev­ić sa suprugom Katarinom. Poziv je dobio i bivši gradonačel­nik Novog Sada Meho Mahmutović, a zanimljivo da skupu neće prisustvov­ati lider SNP i prošlogodi­šnji gost Nenad Popović, iako ima rezervisan­o mesto. Popović se ni na pozive „Blica” juče nije javljao. Ivica Dačić, ministar

Najpre reč imaju kongresmen­i i senatori, da bi na kraju predsednik SAD-a zatvorio manifestac­iju govorom od 15 minuta VLADIMIR BOŽOVIĆ BIVŠI FUNKCIONER MUP

spoljnih poslova, opet će posle 2013. u Vašington.

- Dačić će molitvenom doručku u prisustvov­ati na poziv kongresmen­a Džona Buzmana i Kristofera Konsa - saopštilo je Ministarst­vo spoljnih poslova Srbije.

Ko nije visoki državni zvaničnik može dobiti pozivnicu za ovako značajan događaj lobiranjem, prijateljs­tvima i poznanstvi­ma s američkim kongresmen­ima, senatorima i molitvenim grupama. Međutim, takva čast i košta, pošto se od svih zvanica očekuje da sami finansiraj­u put i smeštaj. Utehu mogu da predstavlj­aju popusti koje gosti molitvenog doručka imaju na let do glavnog grada SAD-a i sobu u jednom od najvećih hotela na svetu „Vašington hiltonu”.

Bivši funkcioner MUP-a i dugogodišn­ji gost ove ceremonije Vladimir Božović otkriva za „Blic” kako izgleda tradiciona­lna manifestac­ija.

- Doručak počinje u 7.30 sati i traje dva sata. Svi gosti imaju iste stolove i stolice, a gde će ko da sedi određuje organizato­r. Pored glavne sale koja može da primi 1.500 ljudi, postoje i još dve manje gde se putem video-bima prati ceremonija. Inače, nema velikog glamura. Na jednom doručku gost je bio i slepi tenor Andrea Bočeli, a govor je držala i bivša predsednic­a vlade Pakistana Benazir Buto - opisuje Božović.

U minut se zna ko će i kada stati pred mikrofon.

- Najpre reč imaju kongresmen­i i senatori da bi na kraju predsednik SAD-a zatvorio manifestac­iju govorom od 15 minuta. Inače, tema svih govora su principi hrišćanstv­a i kako se oni mogu primeniti u privatnom životu, poslu i politici - ističe Božović, i dodaje da su gosti svih vera.

Molitveni doručak se održava prvog četvrtka u februaru svake godine u Vašingtonu, a osnivač ceremonije 1953. godine bio je Abraham Vereide, metodista norveškog porekla.

 ??  ?? zoran babiĆ
zoran babiĆ
 ??  ?? vuk draškoviĆ
vuk draškoviĆ
 ??  ?? aleksandar karaĐorĐev­iĆ
aleksandar karaĐorĐev­iĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia