Blic

Muljanje sa dnevnicama

- slaĐana vukašinovi­Ć

Zbog zloupotreb­a naloga za službena putovanja i naplate dnevnica “EPS Distribuci­ja” probila je još u oktobru za čak 67 odsto budžet planiran za ove namene za celu 2016, saznaje “Blic”.

Tako bar pokazuje računica Sindikata radnika EPS, koji je zatražio od Nadzornog odbora da preispita uzroke za enormno trošenje para za službena putovanja, kao i objašnjenj­e razloga za uvođenja pismene izjave o odricanju zaposlenih od dnevnica koju je potpisao direktor Bojan Atlagić. Pored toga, od Atlagića su tražili i da da na uvid da sve službene naloge po kojima su isplaćene dnevnice, a pošto je on to odbio, sindikalci su napustili sednicu uz optužbe da je on umešan u rasipanje para.

Izvor “Blica” iz “EPS Distribuci­je” tvrdi da je razlog za ovakvo prekoračen­je to što je jedan broj zaposlenih naplaćivao kao troškove službenog putovanja svakodnevn­i dolazak na posao iz Novog Sada i nekih drugih delova Vojvodine u Beograd, iako na to nemaju pravo.

- Ovaj izum je zaživeo od jula prošle godine sa novim rukovodstv­om, koje je uglavnom iz Vojvodine i putuje svakodnevn­o. Oni su smislili kako da pored svojih plata dodatno zarade još od 40.000 do 60.000 dinara, i to uz pomoć putnih naloga koji su pisani za svakodnevn­a putovanja od Novog Sada ili drugih gradova do Beograda na osnovu kojih su dobijali dnevnice. Neki su naplaćival­i i gorivo za automobile, mada im je za dolazak do radnog mesta obezbeđen i plaćen prevoz - kaže naš sagovornik.

Kako navodi izvor “Blica”, kada su sindikati to otkrili, direktor Bojan Atlagić je propisao uputstvo o restriktiv­nom odobravanj­u službenih putovanja kojim je tražio da se zaposleni pismeno odriču isplate dnevnica.

- To je protivzako­nito, a smišljeno je kao način da se zataška cela afera i da se izađe iz lavirinta u koji su

umešani i neki bliski saradnici sadašnjeg direktora Atlagića - objašnjava naš sagovornik.

Njegovu priču potvrđuje i Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS.

- Ovo je neviđeni skandal, jer je do kraja oktobra iz fonda za službena putovanja “EPS Distribuci­ja” isplatila 167 odsto novca predviđeno­g za dnevnice u 2016. Samo u jednom danu po osnovu naloga za službeno putovanje za jedan seminar i kotizacije isplaćeno je 750.000 dinara. To je nečuveno i tražio sam od Atlagića da Nadzornom odboru dostavi svu dokumentac­iju o službenim putovanjim­a, ali on je to odbio i ja sam napustio sednicu NO. Oko ovoga i policija će imati posla jer je reč o krivičnom delu. Nemaju pravo pojedinci koji putuju iz Vojvodine da naplaćuju dnevnice pošto im je obezbeđen i plaćen prevoz. Pored toga sindikat je tražio i da se objasni s kojim pravom je direktor Atlagić tražio da se zaposleni pismeno izjašnjava­ju o odricanju od dnevnica, što je protivzako­nito. Drugim rečima, on je smislio kako da se šteta od bezobrazlu­ka i kriminala pojedinaca prevali na leđa nedužnih radnika EDB kaže Đorđević za „Blic”.

Iz dokumenta do kojeg je došao „Blic“jasno se vidi da se doslovce pominju zloupotreb­e, iako to u „EPS Distribuci­ji“nisu želeli da priznaju u odgovoru

 ??  ?? bojan atlagiĆ, direktor „eps distribuci­je“
bojan atlagiĆ, direktor „eps distribuci­je“
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia