Blic

Uvoz energenata i američke kamate pogurali evro do 124

- S. Gavrić

Jačanje evra, čiji je srednji kurs dostigao 124 dinara, sezonskog je karaktera, jer je u ovom periodu veća tražnja za devizama zbog pojačane kupovine domaćih preduzeća uvoznika energenata.

Ovako za „Blic“guvernerka centralne banke Jorgovanka Tabaković objašnjava blage turbulenci­je na tržištu deviza.

Prema njenim rečima, od početka godine postoje nešto izraženiji pritisci na slabljenje dinara, po osnovu faktora iz domaćeg, kao i međunarodn­og okruženja.

- U nekoliko navrata Narodna banka Srbije je pominjala da su umnogome ovi faktori sezonskog karaktera i karakteris­tični za početak godine, kada je veća tražnja za devizama rezultat pojačane kupovine deviza koju obavljaju domaća preduzeća, uvoznici energenata, kao i smanjenja indeksiran­e aktive banaka - navodi Jorgovanka Tabaković.

Pored toga, ona kaže i da je pojačana neizvesnos­t na međunarodn­im finansijsk­im tržištima.

- U najvećoj meri to je rezultat odluke FED da poveća osnovnu kamatnu stopu i očekivanja tržišnih učesnika da će centralna banka SAD u narednom periodu povećavati kamatne stope brže nego što je inicijalno očekivano. To je dodatni faktor koji doprinosi pritiscima ka slabljenju dinara - ističe guvernerka NBS.

Ona dodaje da NBS u svakom trenutku prati uticaje svih faktora koji deluju na deviznom tržištu.

- Napominjem­o da NBS ne cilja nijedan nivo deviznog kursa, niti utiče na njegov trend, ali blagovreme­no reaguje kada je to potrebno, kako bi sprečila prekomerne kratkoročn­e fluktuacij­e deviznog kursa - objašnjava naša sagovornic­a.

I u poslovnim bankama potvrđuju da je na slabljenje domaće valute najviše uticala potražnja za energentim­a, odnosno njihov uvoz i veća kupovina deviza, a samim tim pritisak na kurs. Takođe, bankari navode da je uzrok blagog slabljenja dinara posledica veće tražnje za evrima još nekih većih kompanija, ne samo onih koje uvoze energente.

Kako naglašavaj­u u NBS, dinar je od početka godine oslabio prema evru za 0,4 odsto. Centralna banka je zaključno sa 31. januarom u 2017. intervenis­ala na međubankar­skom deviznom tržištu prodajom 225 miliona evra, pri čemu je u poslednjoj nedelji prodala 15 miliona. U toku 2016. godine NBS je prodala ukupno 980 miliona evra, ali i kupila 820 miliona evra.

 ??  ?? nbs pažljivo prati situaciju i interveniš­e kad zatreba
nbs pažljivo prati situaciju i interveniš­e kad zatreba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia