Blic

Odluka o izručenju Haradinaja 9. februara

Francuski sud će sledećeg četvrtka doneti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja (49) zbog ratnih zločina

- V. Z. Cvijić

Nekadašnji komandant OVK za Dukađini (Metohiju) i bivši premije Alabanaca na KiM pojavio se juče u 11 sati pred sudom u francuskom gradu Kolmaru, koji treba da odluči o zahtevu Srbije za izručenje.

Saslušanje je završeno nakon pola sata, a Haradinaje­v advokat je najavio da će sud doneti odluku 9. februara.

Haradinaj je pre saslušanja izjavio za „Slobodnu Evropu“da će se iduće nedelje iz Francuske, gde je uhapšen po optužnici Srbije, vratiti u Prištinu.

On je uhapšen 4. januara na aerodromu u Francuskoj po međunarodn­oj poternici Srbije. Pušten je iz pritvora 12. januara, bez prava da napušta Francusku dok se ne odluči o zahtevu Srbije za izručenje.

Srbija je francuskom sudu dostavila dokaze koje je skupilo srpsko Tužilaštvu za ratne zločine. Po tim dokazima Haradinaj se tereti za zločine iz 1999, jer ga je Haški sud oslobodio optužnice za zločine iz 1998.

Srpski tužioci Haradinaja sumnjiče da je odgovoran za najmanje 76 ubistva, među kojima su i deca, od kojih je neku lično ubio.

Tereti se za silovanja i brutalna mučenja. Poslednje proširenje istrage se odnosi na 13 žrtava, o čemu je svedočilo 30 svedoka, što je takođe dostavljen­o Francuskoj.

Vlada Srbije je na sednici 13. januara zauzela stav da upozori Francusku, ali i druge zemlje da će Srbija uzvratiti na isti način ukoliko se ne budu poštovale njen međunarodn­e poternice, odnosno da će se na isti način ophoditi prema njihovim poternicam­a i zahtevima za izručenje.

 ??  ?? haradinaj ulazi u sud u kolmaru u . sati
haradinaj ulazi u sud u kolmaru u . sati

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia