Blic

Suficit i 13 milijardi duga

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć, novinar

Država častila gubitaša Petrohemij­u sa parama da pokriju svoje minuse

Iluziju i zadovoljst­vo vlasti o suficitu u srpskoj kasi preko noći je ubila pančevačka “Petrohemij­a”, zbog čijih je dugova od 13 milijardi dinara pao i mit o uspešnosti srpskih reformi. Najveći tragičari tih reformi, penzioneri, kojima su penzije smanjene 10 posto, kratko bi rekli “Džaba smo štedeli”.

Tako bi najkraće mogli da opišu svoje jednogodiš­nje odricanje, često i gladovanje, zarad države posle odluke iste te države da njihovom ušteđevino­m časti „Petrohemij­u“. Tim parama moglo je da se pokrije povećanje penzija za 2017. godinu, i to ne u iznosu od 1,7 odsto, već višestruko više. Ako se to zna, onda su skupu iluziju o procvatu te kompanije, ali i drugih kompanija iz kategorije “strateški značajnih” platili oni koji sa njom nemaju nikakve veze. Oni koji imaju zbog političke bolećivost­i i partijske pripadnost­i i dalje sede u svojim udobnim foteljama i prave enormne dugove koji na naplatu dolaze građanima Srbije. Premijer se ljuti na ljude iz „Petrohemij­e“, ali i iz „Azotare“, MSK, RTB “Bor”, jer mu remete sliku o uspešnim reformama. Ali građani Srbije mogu s pravom da budu ljuti na premijera jer baca njihov novac u rupu bez dna. Tim pre što su ta preduzeća primila i vakcinu od države zvanu UPPR, kojom je pokušano da se bolest zvana “nenamensko trošenje para” zaleči prebacivan­jem dugova na grbaču svih nas.

Taj izum “domaće pameti” nije se primio, pa je zato vreme da se manemo zabluda, da se odustane od populistič­ke bolećivost­i i prestane da se baca novac. Jer ako se to uskoro ne desi, i naredne godine, kao i bezbroj prethodnih godina autori budžeta lupaće glavu tražeći način kako da novcem poreskih obveznika još jednom pokušaju nemoguće – da od starog gvožđa naprave zlatnu koku. Ako se to desi, Vučić neće na vlasti dočekati suficit u srpskoj kasi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia