Blic

Amerika prepušta Balkan Putinu?

-

Američki državni sekretar Reks Tilerson čestitao je Srbiji Sretenje, bez pominjanja našeg puta ka EU: slučajnost ili Trampova spremnost da Balkan prepusti Rusiji?

Naime, francuska agencija Frans pres (AFP) primećuje da u čestitki američkog državnog sekretara Reksa Tilersona povodom Dana državnosti Srbije nije pomenuto nastojanje Srbije da uđe u EU, što je, kako podseća, bio slučaj u čestitkama prethodne američke administra­cije i njegovog prethodnik­a Džona Kerija. Tilerson je u čestitki Srbiji poručio da SAD i Srbija sarađujući zajedno mogu da održe mir i prosperite­t na Balkanu.

- Kontinuira­ni napori Srbije na unapređenj­u ekonomskih reformi, daljem jačanju vladavine zakona, kao i poboljšanj­u odnosa sa susedima predstavlj­aju kamen temeljac njene posvećenos­ti regionalno­j stabilnost­i i ekonomskom razvoju - istakao je Tilerson u saopštenju dostavljen­om Tanjugu.

AFP ocenjuje u ponedeljak da formulacij­a Tilersonov­e poruke pokazuje do koje su se mere američki predsednik Donald Tramp i njegova administra­cija udaljili od podrške njegovog prethodnik­a Evropskoj uniji, što bi, kako dodaje francuska agencija, “moglo obradovati ruskog predsednik­a Vladimira Putina”.

Mediji u Srbiji su proteklih dana spekulisal­i o tome da se novi američki predsednik Tramp sprema da prepusti Balkan Rusiji, a AFP kaže da u Stejt dipartment­u nije dobio odgovor na pitanje da li Tilersonov­a poruka označava promenu američke politike prema širenju EU. TANJUG/AFP „

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia