Blic

Zašto je propao izvoz srpskih malina

- beba bojoviĆ

SRBIJA IMA IZVOZNE ADUTE U Institutu za voćarstvo u Čačku kažu da u svetu ne postoji šarenilo sorti, pa su sve zemlje odavno prepoznate po uzgoju jedne glavne i dve-tri prateće sorte. Smatraju da ne treba menjati ono po čemu je Srbija rekorder 40 godina. Naša zemlja ipak ima ukusni adut, a to su sorte vilamet i miker, na kojima proizvođač­i u zapadnoj Srbiji treba da istraju jer su kupci iz čitavog sveta navikli na ove delikatese. liberaliza­cijom tržišta neometano hladnjačar­i uvoze ogromne količine polke lošijeg kvaliteta iz drugih država. Mešanjem sa domaćim vilametom i mikerom ugrozili su brend „srpska malina” kod krajnjih kupaca širom sveta. Lično sam se psihički i finansijsk­i spremio da podnesem ovaj udar, ali se pitam da li je država u stanju da zaštiti domaćeg proizvođač­a baš uvođenjem carinskih taksa na nekontroli­sani uvoz maline, ali i krompira, koji je za Ivanjicu veoma važan poljoprivr­edni proizvod? – pita se Jakovljevi­ć.

Podsetimo da se Srbija rodom čine preko 90 odsto ukupne proizvodnj­e u Srbiji, miksovali polku i polanu dosta slabijeg kvaliteta. To je izazvalo nezadovolj­stvo kod kupaca u Evropi koji previše i ne cene ove dve sorte, pa se događalo da čitave kontigente vrate nazad.

Poljoprivr­edni stručnjaci smatraju da će se situacija sa izvozom uskoro rešiti, ali će prodavci morati da razdvoje polku od vilameta ako žele da postignu bolju cenu i prodaju preostale zalihe malina. Zakočen izvoz zbog niske cene najviše će pogoditi malim hladnjačar­ima, koje se ionako teško nose sa velikim igračima.

Jedan od njih je i Milovan Jakovljevi­ć iz Radaljeva, koji malinu proizvodi na preko tri hektara površine po savremenim standardim­a.

- Nisam još uvek prodao ništa jer posle berbe nije ni bilo neke potražnje na tržištu. Trenutna cena je oko 180 dinara za kilogram, pa ću svakako prošlu godinu završiti sa gubicima. Razloge za nastalu situaciju vidim ne u hiperprodu­kciji u našoj zemlji, već u državi koja ima veoma loš odnos prema proizvodnj­i voća i povrća uopšte. Nije uvela vancarinsk­e mere, odnosno prelevmane prema kojima bi taksama na uvoz zaštitila domaće proizvođač­e. Krajnjom

Interesova­nje kupaca za voćarski brend naše zemlje najniže je za poslednjih deset godina, tvrde izvoznici. Oni kažu da je trenutna cena zamrznute maline na tržištu niža od otkupne u svežem stanju, koja se kretala oko 230 dinara.

Prošle godine malina se prodavala i za 320 dinara po kilogramu. Izvoznici razloge za ovakvu situaciju vide u prošlogodi­šnjem rekordnom rodu u Poljskoj. Pad prodaje, kažu poznavaoci prilika, leži i u činjenici da su domaći izvoznici kroz standardne sorte vilamet i miker, koje Austrija priznala dozvole

Vozačke dozvole iz Srbije od skoro se priznaju i u Austriji. To praktično znači da je ukinuta dosadašnja obaveza naših državljana da ponovo u toj državi polažu vozački ispit, saopštila je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Austriji mogu da zamene srpsku vozačke dozvole za austrijsku, a to važi za sve kategorije upravljanj­a vozilom. Ukupni troškovi izdavanja i prevođenja vozačke dozvole su oko 60 evra, navedeno je iz te uprave. „ Izvoz srpske maline poslednjih meseci beleži konstantan pad u odnosu na prethodne godine, pa hladnjače u zapadnoj Srbiji još čuvaju znatne količine ovog zamrznutog ploda. INTERESOVA­NJE KUPACA ZA VOĆARSKI BREND NAJNIŽE ZA POSLEDNJIH

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia