Blic

Štrajkuje najveća privatna putarska firma

- V. L.

Većina zaposlenih u najvećoj privatnoj putarskoj firmi u Srbiji - “Putevi Srbije” - juče je započela generalni štrajk i najavila blokadu zlatiborsk­e magistrale ukoliko preduzeće ne izmiri obaveze.

Radnici “Puteva” obustavili rad u Užicu, Prijepolju, Bajinoj Bašti i na Zlatiboru.

- Poslednji dinar videli smo 18. januara kada nam je isplaćen drugi deo novembarsk­e plate. Duguju nam se zarade za decembar i januar, troškovi za prevoz radnika, dnevnice i ostalo što nam pripada po kolektivno­m ugovoru. Pre petnaestak dana dobili smo obećanje menadžment­a da ćemo platu dobiti početkom februara, ali ništa od toga - kaže za “Blic” Boban Ćaldović, predsednik sindikalne organizaci­je “Puteva Užice”.

Po njegovim rečima, ne postoje razlozi zašto plate kasne “jer je država isplatila preduzeću novac za sve izvedene radove koji su mu povereni na tenderima”.

Putari su se juče ujutru okupili u kamenolomu Surduk kod Užica gde, kako kažu, poštuju zakonski minimum rada.

- Pridružile su nam se kolege iz Prijepolja, Bajine Bašte i sa Zlatibora. Od 670 zaposlenih većina štrajkuje. Polovina koja je došla na posao štrajkuje, ona druga polovina je, zato što nije građevinsk­a sezona, na odmoru, ali su dali podršku - navodi Ćaldović.

Štrajkači kažu da će na plate i ostale obaveze čekati još koji dan, a onda izaći na zlatiborsk­u magistralu.

- Problema je bilo i prošle godine, ali nismo hteli da dižemo glas, jer smo imali poslove na nekoliko velikih gradilišta - uverava Milomir Panić.

 ??  ?? radnike izdaje strpljenje
radnike izdaje strpljenje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia