Blic

Država tuži NIS jer ju je oštetio za devet miliona evra

Država će pokrenuti tužbe protiv svih onih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu na proizvodnj­u i uvoz maziva, uključujuć­i i NIS, saznaje „Blic”.

- slaĐana vukašinovi­Ć

Na takav korak se odlučila jer je to zakonska obaveza od koje niko nije oslobođen, pa ni NIS, koji ovaj namet državi ne plaća od njenog uvođenja 2010. godine. Zbog toga je državna kasa oštećena godišnje za 1,5 miliona evra, koliko bi ova kompanija trebalo da plati za proizveden­ih 11.000 tona maziva. To praktično znači da će putem suda pokušati da naplati sva zaostala dugovanja, šest godina nisu platili ni dinar, koja iznose blizu devet miliona evra.

Da podsetimo, “Blic” je pokrenuo ovo pitanje jer su nam se obratili uvoznici maziva koji, za razliku od NIS, moraju državi da plate ekološku taksu od 12 dinara po kilogramu uvezenog maziva, zbog čega su njihovi proizvodi na tržištu skuplji i otežavaju im poslovanje. Po njihovim tvrdnjama, NIS je osnov za neplaćanje ove dažbine našao u članu 13 sporazuma Vlade Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede iz 2008. godine, kojim je definisano da ukoliko dođe do izmena zakonodavs­tva koje dovode do pogoršanja uslova oporezivan­ja, nameti će se obračunava­ti u skladu sa propisima koji su važili na dan potpisivan­ja tog dokumenta. Pod pogoršanje­m uslova podrazumev­a se i uvođenje novih poreza, taksa, carina. Pošto je ekološka taksa uvedena 2010. godine, osnov za gledanje kroz prste država je nalazila u ovoj odredbi. Izvor “Blica” iz Vlade, međutim, tvrdi da je pozivanje na ovaj član neosnovano i da će to država pokušati i na sudu da dokaže.

- Vlast do sada nije pokušavala da naplati NIS-u ekološku taksu. Novo rukovodstv­o Ministarst­va poljoprivr­ede i ekologije rešeno je da stvar istera do kraja jer smatra da zakon ne daje osnov za privilegov­an položaj nikome. Proučen je Sporazum sa Rusima, gde u članu 13 stoji da se NIS oslobađa plaćanja novih taksa, poreza, carina ili njihovog uvećanja samo u odnosu na izgradnju i korišćenje gasovoda i podzemnog skladišta gasa, kao i rekonstruk­ciju i

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia