Blic

Nagradni fond

- UGLJEŠA BALŠIĆ, urednik

Kako sada stvari stoje, srećni dobitnici stanova u nagradnoj igri sa fiskalnim računima i slipovima “Uzmi račun i pobedi” moraće po izvlačenju umesto kombi prevoza i radnika za useljenje da angažuju advokate. Bogato zamišljena nagradna igra, koja ima za cilj “podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije i njihovog aktivnog uključivan­ja u stvaranje boljeg društva”, otkriva koliko sve slojeva ima naš javašluk.

Naime, stanari u Ulici vojvode Vlahovića 53 u Beogradu, gde će im komšije uskoro biti srećni dobitnici, već godinama muče muku sa zgradom koja zbog podzemnih voda tone, pucaju zidovi u stanovima, a voda šiklja na sve strane... Njih 49 podnelo je tužbe i traže da se utvrdi koji je to stručnjak stavio potpis na upotrebnu dozvolu da je zgrada ispravna. I dok se mnogi od učesnika u nagradnoj igri, ipak, nadaju useljavanj­u u nove stanove, i ne gledaju poklonu u zube, neki od stanara koji su kupili stanove u naselju Braća Jerković napuštaju svoje domove bežeći od strepnje da će im se srušiti plafon na glavu.

I dok zgrada tone, Građevinsk­a direkcija

Srbije, vlasnik ovih zgrada, pluta u nepodnošlj­ivoj lakoći lakonskih objašnjenj­a. Oni ne vide razloge za zabrinutos­t i povode za desetine tužbi i ispred ispucalih zgrada koje tonu, kao šipove, poturaju upotrebnu dozvolu. “Sva četiri stana u naselju Braća Jerković Padina, koji su izdvojeni kao dobitak u nagradnoj igri, nova su i spremna za buduće vlasnike. Nedostaci koji su postojali u jednoj lameli su otklonjeni 2014. u skladu sa stručnom preporukom Građevinsk­og fakulteta. Zgrada je prošla sve kontrole i tehnički pregled”, odgovaraju iz Građevinsk­e direkcije.

U neprijatan položaj, ni krivo ni dužno, dovedeno je Ministarst­vo državne uprave i lokalne samouprave, koje je ispred Vlade priređivač nagradne igre, a ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Zorana Mihajlović, posle izbijanja afere, najavila je da će lično kontrolisa­ti kvalitet i ispravnost stanova koji su namenjeni za nagradnu igru. Na potezu je država, organizato­r nagradne igre, koja bi zbog “stvaranja boljeg društva” morala da utvrdi ko je i kako izdao te silne dozvole za zgrade koje nisu postali domovi ljudima koji su stanove uredno platili. Ako se utvrdi ko je te ljude prevario, fond nagrada biće mnogo, mnogo veći.

neprijatan

položaj, ni krivi ni dužni, dovedeni su organizato­ri nagradne igre

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia