Blic

Miškovići tužili Srbiju u SAD, hoće milione

s. miriĆ - m. taškoviĆ Marko Mišković, sin vlasnika „Delta holdinga“Miroslava, tužio je Srbiju sudu u Vašingtonu zbog poreskog duga od 320 miliona dinara, nije naveo koliku odštetu traži, ali se nada milionima.

-

Specijalni sud je pre skoro godinu dana osudio Miškovića juniora zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu uplate u državni budžet utajenog poreza.

Takođe, tada je Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Firma Marka Miškovića „Mera Investment Fund limited“sa Kipra podnela je tužbu protiv Srbije 26. januara Međunarodn­om centru za regulisanj­e investicio­nih sporova u Vašingtonu. Kako postupci pred međunarodn­im arbitražam­a nisu javni, zvanično se može saznati samo da se radi o postupku iz oblasti finansijsk­ih usluga. „Blic“saznaje da Mišković nije tužio Srbiju zbog presude po kojoj je beogradska firma „Mera invest“, ćerka kiparskog fonda, prilikom kupoprodaj­e Preduzeća za puteve Niš utajila porez od 320 miliona dinara, već zbog tog poreskog duga.

Miškovića će u sporu sa otadžbinom zastupati bečki „Schonherr Rechtsanwa­lte GmbH“i beogradska advokatska kancelarij­a „Moravčević, Vojnović i partneri“, a Srbiju će braniti državni pravobrani­lac Olivera Stanimirov­ić i tim advokata Vladimir Đerić, Vladimir Pavić i Senka Mihaj. Pošto se radi o strogo poverljivo­m predmetu, nijedan od učesnika u sporu nije želeo ništa da komentariš­e. U toku je formiranje arbitražno­g veća Međunarodn­og centra za regulisanj­e investicio­nih sporova, a i obe strane u sporu o tome se pitaju i treba da postignu konsenzus. Ukoliko se ne postigne konsenzus, onda ICSID imenuje arbitre. Takođe, potrebno je da se odredi dinamika rada obe strane u sporu, pa prema saznanjima „Blica“prvo i jedino ročište očekuje se tek za dve godine, dok će se nakon toga na presudu čekati još šest ili sedam meseci. Zato je realno očekivati da se ovaj spor Miškovića i Srbije okonča krajem 2019. godine.

Koliko je realno da kontroverz­ni biznismen dobije državu na sudu u Vašingtonu, teško je reći, kažu u jednoj beogradsko­j advokatsko­j kancelarij­i koja ima iskustva sa arbitražom.

- Svaki predmet je poseban, a ovde se radi o gomili papira i obimnoj dokumentac­iji na osnovu koje arbitražno veće treba da utvrdi činjenično stanje. To veće još nije ni formirano, tako da je preuranjen­o i nezahvalno baviti se prognozama - kažu u ovoj kancelarij­i i dodaju da ne pamte da li je i kada Srbija izgubila spor sa svojim građaninom.

Miroslav i Marko Mišković uhapšeni su 2012. godine sa Milom Đurašković­em, vlasnikom „Nibens grupe“, zbog malverzaci­ja u privatizac­iji putarskih preduzeća.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia