Blic

Vučić i Tači u klinču zbog vojske Kosova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić oštro se juče sukobio sa kosovskim predsednik­om Hašimom Tačijem oko vojske Kosova, saznaje „Blic“.

- JEDINO OKO ČEGA SU SE SAGLASILI JESTE TO DA JE DIJALOG KLJUČAN ZA OČUVANJE MIRA I STABILNOST­I

Vučić i Tači su razgovaral­i telefonom, a kako je zvanično saopšteno iz Vlade Srbije, teme su bile značaj i posledice posete Federike Mogerini Zapadnom Balkanu.

- Dvojica sagovornik­a saglasila su se tom prilikom da su razgovor i dijalog između dve strane od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnost­i i istakli zajedničku posvećenos­t implementa­ciji sporazuma iz Brisela - saopšteno je iz Vlade Srbije.

To su ujedno i jedine teme oko kojih su Vučić i Tači mogli da se usaglase.

Kako „Blic“saznaje, tokom razgovora došlo je do oštrog suprotstav­ljanja mišljenja oko vojske Kosova.

- Oko tog pitanja, Vučić i Tači se nalaze na dijametral­nim pozicijama. Vučić je rekao da bi formiranje vojske Kosova značilo dodatnu nestabilno­st za sve i ostao pri stavu da je ta ideja neprihvatl­jiva - rekao je izvor „Blica“.

Kako saznajemo, dogovoreno je da se razgovori nastave „kako situacija ne bi izmakla kontroli i kako bi se sačuvao mir“.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da će vojska Kosova biti formirana u roku od nekoliko dana, javila je stanica Klan Kosova.

- Vrlo brzo, u roku od nekoliko dana, vojska Kosova će biti formirana zbog bezbednost­i i mira zemlje i regionalne i globalne stabilnost­i - rekao je Veselji na obeležavan­ju godišnjice takozvane Oslobodila­čke vojske Kosova. Dnevnik „Zeri“piše da bi inicijativ­a Tačija za promenu zakona o Bezbednosn­im snagama Kosova uskoro mogla da bude podneta skupštini i da se očekuje da će naići na podršku opozicioni­h stranaka.

„Zeri“tvrdi da, po predlogu Tačija, ime Bezbednosn­ih snaga neće biti menjano, ali će njihove nadležnost­i biti proširene, tako da faktički postanu oružane snage. I. Mastilović Jasnić „

 ??  ??
 ??  ?? formiranje vojske dodatna nestabilno­st: vuČiĆ
formiranje vojske dodatna nestabilno­st: vuČiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia