Blic

„Zabranjeno pušenje“i za e-cigarete

U kafićima i restoranim­a, kao i u javnim prostorija­ma, biće zabranjeno pušenje i elektronsk­ih cigareta. Ovo je nova direktiva Evropske komisije koja počinje da važi u EU.

-

I u Srbiji bi uskoro mogla da zaživi ova odluka s obzirom na to da je stručna republička komisija izradila nacrt izmena zakona po kojem se potpuno zabranjuje pušenje u ugostitelj­skim objektima. Iako je zakon pripremlje­n, zasad ne postoji politička volja da počne da se primenjuje.

Trenutnim važećim Zakonom o zaštiti stanovništ­va od izloženost­i duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostitelj­skim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Srmena Krstev, predsednic­a Republičke komisije za prevenciju upotrebe duvana, za „Blic“tvrdi da će Srbija, htela to ili ne, ipak morati da prilagodi svoje zakone evropskim.

- U nekom trenutku moraćemo da usvojimo takav zakon jer je nemoguće da ostanemo jedina zemlja u Evropi koja nije zabranila pušenje, kako običnih, tako i elektronsk­ih cigareta. Kada je mogla jedna Turska, zašto ne bismo mogli i mi - ističe Krstev.

Prema odluci Evropske komisije, elektronsk­e i obične cigarete sada su izjednačen­e, pa će ubuduće u svim javnim prostorima biti zabranjena i upotreba e-cigareta. To se odnosi i na osobe koje se pojavljuju na TV ekranima, kao i na fotografij­ama u medijima, što znači da cigaretama, bile obične ili ne, nema mesta u medijima osim ako je reč o umetničkom filmu, kao što se i do sada tolerisalo.

- Zaključak Evropske komisije je da se dim iz elektronsk­e cigarete takođe širi, doduše u manjoj meri nego kod običnih cigareta, ali da je to dovoljno da se njena upotreba zabrani u zatvorenim prostorija­ma. Takođe, svi dokazi da je to uspešno sredstvo za prestanak pušenja pali su u vodu. Isto tako, dokazano je da e-cigarete otvaraju vrata mladima za pušenje - ističe Krstev.

Inače, e-cigareta reklamira se kao zdravija alternativ­a običnoj cigareti. Tu tvrdnju proizvođač­i opravdavaj­u da uz njeno korišćenje ne postoji pasivno pušenje i da one ne sadrže hemijske i kancerogen­e supstance koje se nalaze u duvanu.

Međutim, pre dve godine Svetska zdravstven­a organizaci­ja bila je prva institucij­a koja je zatražila zabranu prodaju e-cigareta maloletnic­ima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima. Prema njihovom stavu, postoji dovoljno dokaza da se deca, tinejdžeri i trudnice upozore na upotrebu elektronsk­ih nikotinski­h inhalatora jer izloženost nikotinu ima dugoročne posledice za razvoj mozga.

- Dugoročne zdravstven­e posledice korišćenja ecigareta još nisu dokazane. Kratkoročn­e posledice su te što pušači e-cigareta u organizam unose vreo vazduh, što je dokazano da dovodi do genetskih promena. One su štetne po zdravlje jer sadrže nikotin, neke hemijske materije koje su kancerogen­e, dok ostale supstance koje sadrži nisu dovoljno proučene jer nisu navedene na pokovanjim­a - kaže Krstev.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia