Blic

Rast BDP-a 2,7%, za EU nam treba 6%

Prvo truba pa himna “Bože pravde”. Tako je juče označen zvaničan početak Biznis foruma na Kopaoniku, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika, više od 1.000.

-

Prvi red, već tradiciona­lno zauzeli su predstavni­ci Vlade koji su učestvoval­i na panelima prvog dana, i najveći srpski biznismeni, kao i ambasadori najvećih sila, predstavni­ci MMF-a i Svetske banke.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović otvorio je skup, ističući da je Vlada Srbije 2016. postigla dobre rezultate u nastavku fiskalne konsolidac­ije, ali nije izostavio ni reči kritike. Kako je rekao, nije učinjen planirani napredak na polju strukturni­h reformi.

- Nisu restruktur­irana velika javna preduzeća, a nije završena ni privatizac­ija državnih i društvenih preduzeća. Dobra vest je prodaja Železare Smederevo, međutim, još nema rešenja za RTB „Bor“, neizvesna je i prodaja „Galenike“. Pred nama je veliki posao - naglasio je Vlahović.

Ministar finansija Dušan Vujović govor je počeo poslovicom, koja očigledno predstavlj­a njegovo viđenje trenutnog stanja srpskih finansija i ekonomije: „Kako kažu Englezi, kada se nešto kaže i uradi, na kraju se uvek ispostavi da je više rečeno nego urađeno.“

On je naglasio da je Vlada svake godine uspevala da ostvari bolje rezultate nego što su planirani.

- Srbija je preokrenul­a dinamiku rasta još 2014, imamo ubrzanje, ali i premašujem­o projekcije. Očekujem da ćemo naredne dve godine imati rast BDP-a od 3,5 odsto, a posle toga četiri. Plate i penzije su drastično niske, međutim, ne možemo više od gubera.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i ovaj put bila je poetična: „Prave teškoće ne leže u razvoju novih ideja, nego u načinu na koji napuštamo stare.“

Ona je ukazala i da je devizna štednja građana prvi put premašila devet milijardi evra.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf ocenio je da je uspeh evidentan u poslednje dve godine, ali su izazovi i dalje tu. Reforme se sprovode, rast privrede je veći nego što je planirano, ostali makroekono­mski parametri idu uzlaznom putanjom.

- Najveći uspeh u okviru programa za mene je spuštanje trendova nezaposlen­osti, uz trend rasta zaposlenos­ti. Bez obzira na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, i dalje raste zaposlenos­t i to je jako važno - rekao je Ruf, ali i dodao da je malo tri miliona zaposlenih za zemlju od sedam miliona stanovnika.

Šef kancelarij­e MMF u Srbiji Sebastijan Sosa ocenio je danas na Kopaoniku da nisu potrebni dalji rezovi u fiskalnoj politici i da sada treba da bude prioritet učvršćivan­je dostignuća, kao i smanjenje javnog duga koji je i dalje visok.

Profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Miroljub Labus procenio je da će se 2016. godina završiti sa stopom rasta od 2,7 odsto, uz napomenu da se trend iz negativnog rasta okrenuo ka pozitivnom.

Direktorka Svetske banke za zapadni Balkan Elen Goldstin rekla je da državni aparat u Srbiji mora da se svede na pravu meru i postane efikasan, kako ne bi bio smetnja ekonomskom rastu od šest odsto, koliko je neophodno Srbiji da bi se priključil­a EU.

 ??  ?? sala ispunjena do poslednjeg mesta na otvaranju
sala ispunjena do poslednjeg mesta na otvaranju
 ??  ?? toplica spasojeviĆ plaĆa ceh u kafiĆu
toplica spasojeviĆ plaĆa ceh u kafiĆu
 ??  ?? direktorka svetske banke elen goldstin
direktorka svetske banke elen goldstin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia